Författare Johan Eklöf

Författare Johan Eklöf. Foto: Frida Winter

< >

Tisdag den 11 januari kl 18 möter vi Johan Eklöf via länk

Johan Eklöf är disputerad biolog och författare till Mörkermanifestet - en bok om artificiellt ljus och hotet mot en ursprunglig rytm.

Dygnets rytm är det mest grundläggande vi har. I miljarder år har dag följts av natt och natt av dag –tills vi uppfann glödlampan och sakta började ändra på förutsättningarna. I dag lyser gatlyktor och fasadbelysningar nätter igenom och att se stjärnhimlen är en sällsynt upplevelse. Faktum är att ljusföroreningar har seglat upp som ett av våra stora miljöproblem. Vi lyser helt enkel bort tillvaron för skymningslevande djur, nattens blommor, flyttande fåglar, fladdermöss och insekter. Vi ändrar till och med på havens ekologi. Mörkret behövs mer än vi tror.

”Eklöf beskriver initierat hur artificiellt ljus förleder flyttfåglar och sköldpaddor, får koltrastar att drilla mitt i november och underminerar livsvillkoren för nattfjärilar, lysmaskar och bladlöss.” DN.

"Jag läste en artikel i WWF om boken Mörkermanifestet och insåg då att allt artificiellt ljus som till exempel de projekt som jag initierat och arbetat med i såväl Biblioteksparken som i Krabbelund, på olika sätt påverkar oss och naturen. Vi människor har ett behov av ljus för trygghet och för det estetiska sinnet men samtidigt behövs mörkret för en mängd djur. Hur kan vi kombinera människors längtan efter ljus med insekters behov av mörker? Att läsa Mörkermanifestet var otroligt intressant och gav ytterligare en aspekt av dagens miljöproblematik" Johanna Andersson, Kulturutvecklare i Skara.

Välkommen via länk!

Mejla kulturkontoret@skara.se så skickar vi länken till din mejl.

Denna sida uppdaterades