< >

Barnens egna boktips

Här får barn från Skaras förskolor tipsa om sina favoritböcker.

Edwin och klänningen av Susanna Vidlund

Edwin önskar sig en fin klänning, men mamma vill inte köpa någon klänning till honom. Hon tycker inte att pojkar ska ha klänning! Edwin sparar pengar för att kunna köpa sin klänning och han känner sig så nöjd när den är hans. Men vad ska mamma och pappa säga? Barnen på Sunnanäng gillar den här boken. Läs den!

Monsterkatten av Kalle Güettler

Lilla monster har fått en kattunge. Oj, vad han håller på och gullar med den hela tiden. Han har inte ens tid att leka med Stora monster. Plötsligt är kattungen försvunnen! Undrar om Stora monster vet något om det? Boktips från barnen på Förskolan Rödklövern.

Mamma Mu får ett sår av Jujja Wieslander

Mamma Mu halkar och får ett sår på magen och en bula i pannan. Aj, aj, aj! Det behövs plåster! Kråkan får hjälpa till. Men som vanligt när Kråkan ska göra något så blir det lite knasigt. Boktipset kommer från barnen på förskolan Duvan.

Stadsmusikanterna i Bremen av Brian Wildsmith

Barnen på Myrstacken - Granugglan har röstat fram den här boken som sin favorit. Ett riktigt guldkorn! Så här säger de om boken: Den handlar om djur som först har otur. Tuppen ska stoppas i grytan. Katten kan inte fånga möss. Åsnan är trött och hunden är gammal. De hittar varandra och blir vänner, då får de tur igen. De hittar ett hus och skrämmer bort rövarna.

Barr är bäst av Anna Bengtsson

I den här boken får man följa med in i myrornas värld. Vill du veta vad myrorna gör i sin stack eller varför trehundra myror klättrar på ett strå. Fakta och fantasi i en härlig blandning. Myrorna älskar barr! BARR ÄR BÄST! När du har läst den här boken vill du bara ut i skogen och kolla in myrorna, direkt! Ett boktips från barnen på förskolan Skattkistan i Skara.

Ivar träffar en tyrannosaurus av Lisa Bjärbo

På förskolan Ving gillar barnen att läsa om Ivar och hans dinosaurievärld, Dinolandet. Dinolandet finns i en låda som Ivar har i sitt rum. Ibland på kvällarna, när pappa sover, så blir dinosaurierna levande och Ivar får vara med om en massa spännande äventyr. Här kan man också få veta en del fakta om dinosaurierna, de berättar om sig själva i slutet av boken. I den här boken får vi träffa den största av dem alla, Tyrannosaurus Rex.

Vilket gulligt föl, Pytte! av Ingrid Flygare

På gården Granbacken väntar alla på det nya fölet som ska komma. Det är så spännande! Alla vill gulla med lilla Jolly. Pytte tröttnar på att alla bara bryr sig om det nya fölet. Han måste hitta på något… Det finns flera fina, spännande böcker om Pytte. Barnen på förskolan Ving i Axvall vill bok-tipsa om den här boken.

Barnens egna boktips är tillbaka i augusti.

 

Spring fort Pytte! av Ingrid Flygare

Boktips från barn på förskolan i Ardala. Böckerna om Pytte är jättebra, säger barnen. Det finns flera böcker om den lilla hästen som kanske är minst i stallet men det betyder inte att han inte behövs. Pytte är smart och modig och ser när någon behöver hjälp. Det finns flera böcker om Pytte, för hästtokiga och för alla andra som gillar en bra berättelse.

Det var en gång… massor av dinosaurier av Sarah Sheppard

Barnen på Bamse Gul i Ardala vill tipsa om sin favoritbok som är en lekfull faktabok om dinosaurier. Här får man lära sig allt om Långhalsgänget, Tjockskallegänget och Köttgänget, med Tyrannosaurus Rex i spetsen… Riktigt spännande läsning för vetgiriga barn och deras föräldrar.

Lillebror och Nalle och Lillebror och Billan av Jujja och Tomas Wieslander

Enkla vardagsberättelser i korta kapitel och precis lagom mycket spänning. Boktipset kommer ifrån barnen på förskolan Knattehälsan i Skara. Perfekt att börja med om ni är sugna på att prova lite mera text och kapitelböcker. Från cirka 4 år.

Berättelser om Pelle Svanslös av Åsa Rönn

Barnen på förskolan Sunnanäng gillar berättelserna om Pelle Svanslös. I denna samling finns både nya och gamla berättelser om snälla och kloka Pelle och alla hans vänner i Uppsala. Gösta Knutsson skrev de första böckerna om Pelle för mer än 75 år sedan.

Stugan är trång som en skokartong av Julia Donaldson

En rolig berättelse på rim! Gumman tycker att huset är alldeles för trångt. Hon ber en klok gammal man om råd och han råder henne att släppa in hönan i huset. Konstigt råd, tycker gumman, men hon gör som han sagt. Till sist har gumman släppt in alla sina djur i huset men då står hon inte ut längre. Vilket stök och bök det blir i ett kök när man släpper in sina djur. Boktipset kommer från barnen på förskolan Myrstacken i Skara.

Sagan om den underbara familjen kanin och fru Skräck av Jonna Björnstjerna

Är den snälla fru Käck verkligen så snäll och mysig som det verkar? Vänta bara tills du kommer hem till hennes hus… Då blir hon fru Skräck!
- Den är jättekul och spännande, säger barnen från avdelningen Vargen på förskolan i Axvall.

Nämen Benny av Barbro Lindgren

Benny är trött på sin mamma! Hon vill att Benny ska bada och sedan vill hon tvätta Bennys älskade lillnöffe i tvättmaskinen. Nu får det vara nog! Här kan man ju inte bo. Men det är inte så lätt att hitta någon annanstans att bo. Det dyker upp en arg gubbe och lillnöffe kommer bort. En spännande bilderbok med ett lyckligt slut. Boktipset kommer ifrån barnen på förskolan Skattkistan i Skara.

Pannkakan och Sagan om pannkakan

Pannkakan räddar sig undan sju hungriga ungar genom att smita ur stekpannan och rulla iväg ut genom dörren. Ungarna, mamma och gamle morfar springer efter den men det är inte lätt att hinna ifatt en rullande pannkaka. Snart är det ett helt följe som jagar pannkakan på färden. Ska den klara sig undan eller ska någon få äta upp den runda goda pannkakan? Det är en jätterolig saga, säger barnen från avdelningen Tallen på Myrstackens förskola.

Lilla Lena är polis av Åsa Karsin

Undrar du vad en polis gör på jobbet? Lilla Lena kan lära dig lite om polisjobbet. Det är en spännande bok, tycker barnen på förskolan Björkbacken. Det finns flera böcker om Lilla Lena, när hon provar på att vara frisör, fröken eller sportstjärna.

Mamma Mu Simmar av Jujja Wieslander

Mamma Mu är i badhuset och tar ett märke som heter Guldfisken. Hon kan simma 25 meter! När hon berättar det för kråkan blir han grinig. Man kan ju bli BLÖT! Men när Mamma Mu föreslår att Kråkan kan ta ett flygarmärke istället så blir han på gott humör igen.

Sagor om Siri och Siri flyttar till landet av Åsa Mendel-Hartvig

Siri, nästan fyra år, råkar svälja en mutter… Hon råkar få med sig en fin häst med guldiga hovar hem, fast den är någon annans. Hon råkar reta upp arga gubben och så råkar hon krocka med Ville i pulkabacken. Massor av vardagsäventyr och precis lagom mycket spänning. Boktipset kommer från barnen på förskolan Athena i Skara. Högläsningsbok som passar från ca 4 år.

Nej! sa lilla monster av Kalle Güettler

En stor kompis som alltid ska bestämma och alltid retas och förstöra… En liten kompis som borde lära sig att säga nej! Ett boktips från barnen på förskolan Fibblan.

Den bästa dagen av Malin Jardebrand

Tänk att få alla sina önskningar uppfyllda under en hel dag. Det händer inte ofta. Men när det händer kan det bli den bästa dagen någonsin. Boktipset kommer ifrån barnen på förskolan Björkbacken.

Elton & Ekis Ekorre av Sarah Sheppard

Barnen på förskolan Skattkistan tipsar om böckerna i serien om Djuren i skogen. Ekorren är skogens egen Tarzan. Ekorrar älskar att gömma maten och att finta bort fienden när de slänger sig fram mellan träden. Den långa ludna svansen använder de till att hålla balansen med och den funkar även som täcke när kylan kommer.

Här kommer robotarna! av Peter Ekberg

På förskolan Korallen är den här boken är favoriten just nu. Är du nyfiken på vad man kan ha en robot till så kan du få en hel del svar här. De kan klippa gräs, dammsuga eller hjälpa oss med svåra jobb. Men kan man vara bästis med en robot?

Spöket i köket av Sara Berg

Vem gör spår i mjölet och vad är det som dundrar så förskräckligt? Spökar det i köket när mörkret kommer? En spännande och rolig bok tycker barnen på förskolan Duvan i Skara.

Mera fart Mamma Mu! av Jujja Wieslander

Kråkan tycker att Mamma Mu har för dålig fart i leken när hon drar en av barnens leksaksbåtar i ett snöre. Han tänker bygga en racerbåt. Han ska bara låna lite grejer av Mamma Mu och sedan ska hon få se på grejer… Boktipset kommer från barn på förskolan Fibblan i Skara.

Sture är bonde av William Bee

På förskolan Millan läser de gärna om Sture. Sture gillar att köra traktor. Han sår, gödslar och vattnar och när det blir dags att skörda så får han hjälp av sina vänner. Det finns flera böcker om Sture.

Spinderella Tarantella av Inger Lindahl

Den här boken har vi läst massor av gånger, säger barnen på förskolan Kastanjen i Ardala. Den handlar om en jätteläskig spindeltjej som är världsbäst på att skrämma tanter och hänga i lian. Hon hittar sig en make på nätet och sedan äter hon upp honom. I slutet av boken finns det fakta om korsspindeln.

När Leo blir uppäten av John Fardell

Så här säger förskolebarnen på Ugglan om sin favoritbok: Boken handlar om Leo som blir uppäten av ett djur och om många andra djur som äter upp varandra. När Leo ligger i magen och läser tidningen så kommer Sara och räddar honom. Vi får möta glufsaren, sabeltandade smaskaren och taggryggade frosson och ännu flera otäcka typer. Spännande!

Från ca 3-4 år

Varför vill du inte blomma? av Katarína Macurová

Lilla Björn är mycker glad för sina fina rosor. Han älskar att pyssla i trädgården. Men en av plantorna vill inte blomma hur han än bär sig åt. Vad är det för fel? Den som tittar noga på bilderna förstår snart vad det är som händer med Lilla Björns planta. En fin berättelse att läsa tillsammans. Passar från ca 3 år.

Vem var vad? av Olivier Tallec

Titta noga på bilden och vänd sedan på bladet, se om du minns vem som hade en gul halsduk. Titta noga igen och upptäck nya roliga saker hela tiden. I den här boken är det bilderna som spelar huvudrollen. Passar bra för alla uppmärksamma barn och vuxna – perfekt att läsa och bläddra i tillsammans.

Elmer städare av Ulf Stark

Elmer är den bästa städaren i hela landet, fast han bara är fyra år. Han far runt i sin städbil till alla som ringer och vill ha hans hjälp. Han städar, stryker, diskar och fixar och kunderna är mycket nöjda. En dag ringer de från slottet. Självaste kungen behöver hjälp. Elmer rycker ut!

Berättelsen är på rim och passar från ca 3 år.

Mamma Mu gungar av Jujja Wieslander

Barnen på förskolan Athena i Skara säger så här om sin favoritbok:

 • Hon ser barnen när de gungar och då vill hon också det.
 • Kråkan gömmer sig och smyger och spionerar
 • Kråkan skriker ”Dra i bromsen! Hoppa, Mamma Mu!”
 • Mamma Mu kan inte stoppa farten så hon hoppar rakt ner i en buske.

Boken är jättebra!

Monsterbråk av Kalle Güettler

Lilla och Stora monster blir jätteosams! När de har kallat varandra klumpeduns i gröna skor, tjockskalle och snorkråka då tar orden slut och knytnäven far ut, rakt i ansiktet på kompisen. Det blir gråt och den som slogs får ont i magen. Boktipset kommer från barnen på Bamse i Ardala.

Alfons och hemliga Mållgan  av Gunilla Bergström

Boktipset kommer från barnen på förskolan Lindängen – Tranan i Varnhem. Vi gillar Alfons!

Lilla Kotten får besök av Lena Andersson

Så här säger 4-åringarna på Myrstacken om boken:
Sagan handlar om en igelkott som är ensam och vill ha besök av en vän. Besök är när någon kommer och hälsar på. Hon är så ensam så näsan är ända ner i bordet. Hon blev nog lite ledsen. Sen kom det någon som studsade in och det var en kanin som heter Knutte och då blev dom två och sen kom en elefant och han har en napp. Han är liten och då är tre. Sen kom det en björn, en katt och en anka och en groda. Nallen var lite ledsen för han saknade sin mamma och då fick han sitta i Knuttes knä. Det var en apa också. När alla hade kommit var de tio pch då skulle de gå på bio.

Sagan var rolig för man fick räkna och så rimmade det också.

Vem bestämmer? av Stina Wirsén

Vem är det som bestämmer egentligen? Stora Nalle eller lilla Nalle? Stora Nalle läser saga och sedan bestämmer hon att det är dags för lilla Nalle att lägga sig. Men lilla Nalle är visst inte trött och vill höra sagan en gång till… Ibland kan det bli bråk när det är svårt att veta vem som bestämmer. Läs om nallarna och se hur det går.

Det finns många roliga böcker om Lilla och Stora Nalle.

Mera fart Mamma Mu av Jujja Wieslander

Barnen på förskolan Björkbacken i Skara vill tipsa om den senaste Mamma Mu-boken. Mamma Mu lånar barnens fina båtar. Det är barkbåtar, vassbåtar och en är extra tjusig med segel och allt. Kråkan tycker att de är fula och tråkiga, utan motor. Han tänker bygga en racerbåt! Gissa hur det går…

Bockarna Bruse på badhuset av Bjørn F. Rørvik

En sommar när Bockarna Bruse ska till sätern för att äta sig tjocka och feta så får de se skylten till badhuset och bestämmer sig för att gå dit istället. De slipper till och med gå över bron där det otäcka trollet brukar skrämmas och de får familjerabatt i kassan.

Allt är frid och fröjd, men vem är det som lurar under rutschkanan? Boktipset kommer från barnen på förskolan Skattkistan.

Olle, Pelle och havet av Pernilla Dufwenberg

Olle och Pelle undersöker havet och alla märkliga fiskar som lever i djupet. Forskare Danne firar ned dem i havets djup i varsin dykarklocka. Barnen på försklan Fibblan gillar ”snorfisken” han är både tokig och lite otäck.

Vilken blir din favorit?

Kanel och Kanin och alla känslorna av Ulf Stark

Här får man följa med Kanel och Kanin genom alla möjliga känslor. Det finns glädje, avundsjuka, ilska och ånger. Alla kan vi känna igen oss i hur det kan vara när man bråkat med någon man tycker om eller bara vill förklara sin kärlek till någon. Boktipset kommer från barn på förskolan i Ardala. Läs också ”Kanel och Kanin - dikter om kroppen” och ”Kanel och Kanin letar efter sommaren”

Tanden är lös Molly av Lucy Cousins

Om man har en lös tand eller är lite rädd för tandläkaren kan den här boken passa bra att läsa. Konny Krokodil har en lös tand och när han kommer till tandläkaren får han prova den spännande tandläkarstolen och ta bilder på tänderna. Det är inte så farligt som han först trodde.

Boktipset kommer från barnen hos dagbarnvårdare Britt Pettersson i Skara.

Hans och Greta av bröderna Grimm

Här kommer ett boktips från barnen på Metis Athena i Skara.

Så här säger barnen om Hans och Greta:

 • Det är en spännande bok! Barnen får gå ut till skogen och de blir lämnade där…
 • Häxans hus är väldigt gott, men hon är elak.
 • Det är tur att de hittar hem igen. Pappan vill inte att barnen ska lämnas i skogen.
 • Min mamma och pappa skulle aldrig lämna kvar mig i skogen, de skulle sakna mig för mycket.

Säg stopp av Linda Palm

Säg stopp är ”en liten kompisbok” som handlar om att säga ifrån när någon gör fel och att vara tydlig med sina känslor. Att säga stopp kan ju behövas i många situationer, både hemma, på förskolan, i leken eller i trafiken. Barnen på förskolan Fibblan gillar Kompisböckerna och vill tipsa om dem. Läs böckerna tillsammans!

Aja baja, God natt och Raska på, Alfons Åberg av Gunilla Bergström

Barnen på förskolan Duvan i Skara gillar böckerna om Alfons Åberg. Här är några av favoriterna! Det finns över 20 böcker om Alfons och hans pappa, om Mållgan, Milla, Lill-Erik och katten Pussel och alla de andra. Alla böckerna finns på biblioteket!

Hur många djur? av Susanna Engström

En klurig bok för alla som gillar att räkna eller som vill lära sig mera. Hur många kaniner sitter bakom stenen på bilden? Man får använda sig av bilderna och av sina egna förkunskaperför att få fram rätt svar på frågorna i boken. En rolig bok att läsa om och om igen!

Boktipset kommer från barnen på förskolan Knattehälsan.

Kartan av Aaron Becker

Två pojkar, en karta, ett uppdrag och magiska kritor. Sedan kan vad som helst hända. En magisk bilderbok där bara fantasin sätter gränser för berättelsen.

Nalle Brunos vår av Gunilla Ingves

Nalle Bruno och hunden Majsan går på utflykt i naturen. Det är en fin vårdag och de upptäcker allt möjligt vårlikt på sin tur. Blåsippor, vitsippor, myrstackar där myrorna verkar ha vaknat till liv och forsande bäckar, fulla av smältvatten. Småfågelbon och annat trevligt.

Barnen på förskolan Knattehälsan gillar att se sig om i naturen och de vill tipsa om Nalle Bruno.

Tio vilda hästar till toppen av Grete Rottböll & Lisen Adbåge

Följ hästarnas tävling till toppen av berget! Vem ska vinna? Blir det Plus, som valde racerbilen eller Dolanga som rider på en kamel? Det gäller att hålla reda på räknetalen! Vem är först och vem är sist, vem är på andra, tredje och fjärde plats. Hästarna kämpar mot toppen, men det är minsann inte bara raka spåret upp. Roligt och lärorikt på rim.

Läs också ”Tio vilda hästar” och ”Hästfesten”.

Sagan om det röda äpplet av Jan Lööf

Oj oj oj vad tokigt det kan bli! Ett konstgjort, grönt äpple, av plast, en papegoja och en argsint mormor blir början på en otrolig historia.

Barnen på förskolan Källeboda, vill tipsa om den här boken!

Tre små grisar

På förskolan Duvan i Skara läser man gärna sagan om tre små grisar. Den sagan kan man berätta och läsa om och om igen.

 • Man kan till och med leka tre små grisar, säger barnen.
 • Då får man blåsa och flåsa tills hela huset blåser omkull!
 • Jättekul!

Det finns många varianter på denna klassiska saga. De finns att låna på biblioteket!

Kvastresan av Julia Donaldson

Det blåser när häxan far fram på sin kvast, hatten, rosetten och trollstaven blåser visst bort… Häxan får hjälp att leta efter sina saker och djuren som hittat sakerna får åka med på kvasten. Men till slut blir det för många kvastfarare och när kvasten går sönder faller de alla till marken. De möts av en förskräcklig drake. Återigen får häxan hjälp av djuren och allt blir väl till slut. Den här boken passar alla som gillar häxor, katter, hundar, drakar och rim!

Boktipset kommer från barnen på Källeboda förskola i Skara.

Lillebror och Billan av Jujja & Tomas Wieslander

Vill du veta vad en lappgömma är? Kan man ha grodyngel i akvariet – eller blir de ledsna då?Varför har mormor med sig tio små påsar och tidningar när hon går till skogen? Lillebror och Billan får svar på alla frågorna och varje kväll berättar Lillebror för Nalle hur dagen har varit.

Barnen på förskolan Ving i Axvall gillar den här boken och även den första boken om Lillebror och Nalle.

Den jätte-jätte-jättestora dinosaurien av Richard Byrne

När en stor och mallig dinosaurie lär sig att dela med sig, får han två jätte-jätte- jättebra kompisar! Boktipset kommer från barn på förskolan Korallen i Skara.

Birger - det lilla storsjöodjuret av Sara Strömberg

Birger bor med sin Pappa i Storsjön. De ska få besök av sjöodjur från hela världen. Alla gästerna kommer på natten så att ingen ska se dem. Alla sjöodjursbarnen leker tillsammans och hittar på roliga bus. Det serveras god efterrätt och broccolitårta till alla hungriga sjöodjur. När gästerna väl har åkt hem så tänker Birger på hur kul det var med alla nya kompisar och att de hade roligt fast de var så olika. Barnen på förskolan Skattkistan vill tipsa om den här boken!

Fräs på äventyr av Isabelle Halvarsson

Barnen på Rödklövern gillar de lättlästa kapitelböckerna om Fräs. I den här berättelsen ska Fräs till farmor och farfar medan famlijen som han bor hos är på semester. Men allt går galet och Fräs kommer inte fram som han ska. Istället blir det ett riktigt äventyr. Som tur är får Fräs hjälp av en snäll flicka och en stilig liten honkatt.

Läs också Fräs: den lilla panterkatten, Fräs och Esmeralda och Fräs och snöstormen.

Vina Vinas vinter av Jujja Wieslander och Lotta Geffenblad

Vina Vina har fina skridskor och vill gärna åka snabbt på isen. Varg har inga skridskor och han kan inte ens gå på isen. Han gillar att åka med Vina på sparken! Det blir ett riktigt vinteräventyr när de ger sig ut på långfärd.

En spännande bok som passar från ca 2 år.

Kon som visst kunde klättra av Gemma Merina

Tina är en nyfiken kossa. Hon älskar att pröva nya spännande saker. Hennes systrar tycker att livet i hagen, där de tuggar gräs, duger gott åt dem alla. Men Tina vill lära sig allt möjligt! Ska hon lyckas övertala sina systrar att ingenting är omöjligt?

Pelle Svanslös och semmeltjuven av Gösta Knutsson

I den här fina samlingen med sagor om vintern kan man läsa om Pelle Svanslös och semmeltjuven. Barnen på förskolan Fibblan i Skara vill tipsa om denna roliga berättelse.
- Det finns en rolig sång i boken! (om posten och faster och vad det var…)
- Kan ni gissa vem som äter upp grädden på alla semlorna?
Ett perfekt boktips i semmeltider!

Bajsboken av Pernilla Stalfelt

Vill du veta allt och lite till om bajs? Då ska du läsa bajsboken! Femåringarna på Sunnanäng vill tipsa om den här boken.
- Det roligaste är alla rumpor!
- och när dassbilen kör förbi dom som väntar på bussen, han kör jättefort!

Passar alla barn i kiss- och bajsåldern!

Doris drar av Pija Lindenbaum

Hemma hos Doris är det lite orättvist – om du frågar Doris…
Doris mamma har flyttat ihop med en ny kille, som heter Janne. Han har en son, Egon, som Doris helst ska komma överens med. Det är inte alltid så himla lätt! När det blir för mycket motgångar så bestämmer sig Doris för att dra. Hon drar, helt enkelt…
Vill du veta hur det går för Doris och Egon? Läs boken!

Lägga sej hå och hej av Stina Kjellgren

”Varje dag, i alla väder klär man på sig sina kläder.
Och när kvällen kommer sen klär man av sig dem igen.
Bort med allt från topp till tå! Tröjan först. Du gör som så…”

Underbara rim och härliga bilder om läget vid läggdags. Passar från ca 3 år

Tio vilda hästar till toppen av Grete Rottböll och Lisen Adbåge

Följ hästarnas tävling till toppen av berget! Vem ska vinna? Blir det Plus, som valde racerbilen eller Dolanga som rider på en kamel? Det gäller att hålla reda på räknetalen! Vem är först och vem är sist, vem är på andra, tredje och fjärde plats? Hästarna kämpar mot toppen, men det är minsann inte bara raka spåret upp. Roligt och lärorikt på rim. Läs också ”Tio vilda hästar” och ”Hästfesten”.

Vem är stor? av Stina Wirsén

Katten, Fågel, Kanin och Nallegrisen har blivit stora. Några har egna barn. De pratar i mobiltelefon och går till jobbet på morgonen. Kanin har skaffat skägg och blivit fröken på förskolan och Nallegrisen är polis. Fågel ger sig ut på resa – men när ska han komma hem igen?

Gammelmormor och kärleken av Anna Ehring

Gammelmormor är inte sig lik. Hon har äppelröda släta kinder och ler och fnissar hela tiden. När Daisy vill berätta något så verkar det inte som om gammelmormor lyssnar som hon brukar. Är hon sjuk? Eller kanske kär? Kan man vara kär när man är nästan hundra år? Det här en härlig bok att läsa tillsammans och glädjas åt.

Passar från ca 3 år.

Vecka 47

Världens bästa monster av William Bee

Albert tycker att han har världens bästa monster. Nu ska monstret vara med i”Världens bästa monster-tävling”. Alberts monster gör sitt allra bästa i tävlingen och sätter nytt rekord! Tror du att han vinner?

Boktipset kommer ifrån barnen på förskolan Duvan.

Vecka 46

Vem vill ha Sumpen? av Gun Jacobson

Veckans boktips handlar om hunden Sumpen som bor med sin matte Britt. Britt börjar bli gammal och till slut kan hon inte ta hand om Sumpen längre. Sumpen hamnar på ett hundstall. Där bor det hundar som väntar på att få komma till ett nytt hem. Hur det går för Sumpen får du veta om läser veckans boktips.

Från ca 3 år

Vecka 45

Karlsson på taket av Astrid Lindgren

Veckans boktips från förskolan Rödklövern är böckerna om Karlsson på taket. Karlsson är en lagom tjock man i sina bästa år. Han älskar att undersöka grejer och att hitta på nya spännande upptåg. När Lillebror lär känna Karlsson på taket så blir livet aldrig mera sig likt igen. Här händer det grejer!

Böckerna passar bra att läsa högt tillsammans.

Från cirka 5 år.

Vecka 44

Monsterpest av Kalle Güettler

Veckans boktips kommer från förskolan Millan i Eggby. Stora Monster ligger hemma och är sjuk. Lilla monster tar hand om honom. Men det är inte så lätt att passa upp på Stora monster. Han verkar aldrig bli riktigt nöjd…

Som vanligt kan man lära sig något bra när man läser om mosterkompisarna. Barnen på Millan gillar alla böckerna om Stora och Lillla monster. Läs dem du också!

Vecka 43

Billy blir arg av Birgitta Stenberg

Billy känner sig arg! Det känns i magen och i huvudet, ja i hela kroppen känner han ilskan! Helst skulle han vilja skrika elaka saker… Det är ingen bra ide att vara arg när man ska leka. Hur ska Billy göra för att bli av med ilskan? Boktipset kommer från barn hos dagbarnvårdare i Skara.

Vecka 42

Bodil rymmer av Lene Due Jensen

Veckans boktips kommer från barn på Ugglan i Skara. De har röstat fram den här boken och deras motivering lyder: Den var så bra för att det var spännande när hon rymde och hörde ljud i källaren. Den hade ett lyckligt slut. Läs också boken om Bodils kalas.

Vecka 41

Spring fort, Pytte! och Du är för liten Pytte! av Ingrid Flygare

Den lilla hästen Pytte är tillbaka i en ny bok. Pytte är trött på att vara för liten! Han vill vara som de stora hästarna. En dag får Pytte chansen att hjälpa till när en av hans kompisar blir sjuk och behöver hjälp. Ibland är det bra med någon som är liten! Pytte blir dagens hjälte. Läs också Du är för liten Pytte.

Vecka 40

Kan man..? av Petter Lidbeck

Kan man locka håret med en borrmaskin? Kan man fånga en ishockeypuck med munnen? Kan man cykla ner för en stor backe, utan att hålla i styret? I den här boken finns svaren! Man kan ju nästan ingenting! En galen bok med roliga, tokiga bilder

– Den gillar vi! säger barnen på förskolan Skattkistan

Vecka 39

Super-Charlie & mormorsmysteriet av Camilla Läckberg

Super-Charlie och hela familjen ska på semester. Men det blir inte riktigt som de hade tänkt sig. Mormor blir kidnappad! Tur att Super-Chalie har fått röntgensyn, det är bra att ha när man ska lösa mysterier. Det händer massor av spännande saker.

Barnen på förskolan Fibblan säger så här om boken:
- Det är roligt när de slåss med en fisk och med en blöja!
- De är så tokiga att vi måste skratta hela tiden.
- Vi har läst den flera gånger, för den är så bra!


Vecka 38

Månskensdraken av Cornelia Funke

Tänk om man kunde kliva rakt in i en berättelse…

Filip har just lagt ifrån sig sin bok för att sova, när han upptäcker att någonting prasslar i boken, det är en liten drake som smyger sig ut ur boken och skyndar över golvet till Filips riddarborg. Efter honom kommer en riddare på sin häst. Filip blir först förskräckt men så förstår han att han måste hjälpa till.

Det blir riktigt spännande! Berättelsen och de fina bilderna gör det här till en riktig toppenbok!

Vecka 37

Jag stor du liten av Lilli l’Arronge

Stor läser för liten! Stor och liten gör allt tillsammans, fast på lite olika sätt!
En underbar liten historia där bild och text samspelar perfekt.
Läs den om och om igen...

Vecka 36

Sommar i stora skogen av Ulf Stark

Vill du inte riktigt släppa taget om sommaren? Det vill inte vi heller! Här kommer ett boktips som får oss att minnas allt det bästa med sommaren. Vi får följa med kaninfamiljen när de firar midsommar för första gången. De får ta hjälp av kloka Uggla för att få reda på hur ett midsommarfirande ska gå till. Det blir även bröllop och en riktig sommarstorm.

Läs den tillsammans!

Vecka 26 - 36

Vecka 25

Stinas sommar av Lena Andersson

Stinas morfar bor på en ö i skärgården. Stina älskar att komma dit. De fiskar, samlar saker på stränderna och har det bra tillsammans. Ibland hälsar de på Stortruten, morfars kompis, som är världsbäst på att berätta historier från de sju haven. Men det är inte bara soliga dagar på ön, det kan bli storm också! En riktigt skön berättelse om vår vackra sommar!

Vecka 24

Barnens sånger av Catarina Cruusval

En fin samling med många av våra mest kända barnvisor och flera enkla sagor med härliga bilder. Innehåller bland annat sagan om Rödluvan, Tre små grisar, Guldlock, Bockarna Bruse, Törnrosa, och sångerna Ekorr’n satt i granen, Små grodorna, Björnen sover, Bä bä vita lamm och Trollmors vaggsång. I boken finns en CD med ca 20 sånger och flera av sagorna finns inlästa.

Vecka 23

Krokodilen som inte gillade vatten av Gemma Merino

Den lilla krokodilen känner sig lite ledsen, för han gillar inte vatten, som de andra krokodilerna. Kompisarna vill bara vara i simskolan och leka vattenlekar. Hur han än försöker så blir han ingen simmare och han tycker att vatten är blött, kallt och lite läskigt. Men en dag får han förklaringen! Han är ingen krokodil – utan en…

Läs den här roliga boken, säger barnen på förskolan Duvan i Skara.

Vecka 22

Du är för liten Pytte! av Ingrid Flygare

Det är familjedag på hästgården. Alla de stora hästarna ska tävla i hopptävlingen. Lilla Pytte är för liten för att få vara med. Han blir så ledsen när han förstår att han ska stå i stallet under tiden de andra visar upp sig. Men sedan blir det visst hans tur! Det blir ponnyridning för barnen och då är Pytte alldeles lagom stor. En härlig berättelse för alla barn som gillar hästar.

Vecka 21

Bockarna Bruse på badhuset av Bjørn F. Rørvik

Den här boken har tidigare varit med som boktips från barn i Skaras förskolor. Nu är det barnen hos Dagbarnvårdare Britt Pettersson i Skara som vill tipsa om den. När Bockarna Bruse är på väg till vallen för att äta sig tjocka och feta så får de syn på en ny skylt vid vägen. BADHUS står det på skylten. Bockarna bestämmer sig för att kolla in badhuset. De har ju varit på vallen så många gånger redan. Ja! Säger den minsta bocken Bruse, då slipper vi ju gå över bron! Jag tycker att det där trollet är så läskigt.  Allt är som det ska vara i sagan om Bockarna Bruse – fast helt galet!

Vill du veta om bockarna slipper undan trollet? Läs boken!

Vecka 20

Pino på upptäcksfärd av Kenneth Andersson

Pinos skogspromenad blir en riktig upptäcktsfärd. Det finns mycket spännande att upptäcka i skogen. Pino får till och med rädda en groda som inte hittar hem. Just det där med grodan gillar barnen hos dagbarnvårdare Gunn Andersson. De vill tipsa andra barn om den här boken. Det finns många böcker om Pino för de yngsta barnen.

Vecka 19

Lilla prinsessan av Tony Ross

Böckerna om Lilla Prinsessan är populära hos dagbarnvårdare Catarina Svensson. Det finns många böcker om den charmiga lilla damen och det finns alltid något man kan lära sig av hennes misstag och idéer. Prinsessan är en smart och listig liten tjej som gärna vill ha sin vilja igenom.

Du kanske har sett henne på TV?

Vecka 18

Varning för köttgänget av Sarah Sheppard

Varning för Köttgänget kan man läsa om och om igen!

Här får vi, förutom Köttgänget, träffa familjen Tagg, Tjockskallegänget, familjen Horn, familjen Tjuv och många fler spännande dinosauriefamiljer. Vi får lära oss om den minsta, den största och den smartaste dinosaurien som fanns.

På förskolan Millan har de lagt smörpapper över bilderna i boken och ritat av sina favoriter.

– Vi älskar den här boken, säger barnen!

Vecka 17

Känner du Pippi? av Astrid Lindgren

Pippi Långstrump flyttar in i Villa Villerkulla. Hon träffar Tommy och Annika för första gången och det blir genast liv i luckan! Vi får även träffa Lilla Gubben och Herr Nilsson förstås! Böckerna om Pippi är roliga säger femåringarna på förskolan Korallen i Skara.

Vecka 16

Här kommer ambulansen av Arne Norlin

Böckerna om Halvan är populära. Barnen på förskolan Kastanjen i Ardala gillar Halvan och tycker att det här är den bästa ”Halvan-boken”. Det är så spännande när det föds en bebis! Det finns många böcker om Halvan, där han får prova på nya yrken. Det är alltid nya fordon inblandade. Allt från polisbilar till rymdraketer.

Vecka 15

Kan man? av Petter Lidbeck

Kan man locka håret med en borrmaskin? Kan man fånga en ishockeypuck med munnen? Kan man cykla ner för en stor backe, utan att hålla i styret? I den här boken finns svaren! Man kan ju nästan ingenting!

En galen bok med roliga, tokiga bilder.

– Den gillar vi! säger barnen på förskolan Skattkistan.

Vecka 13 och 14

Den svarta kaninen av Philippa Leathers

En solig dag när kaninen kliver ur sitt bo upptäcker han att han är förföljd. En stor svart kanin följer honom överallt! Kaninen försöker springa ifrån följeslagaren och när han kommer in i mörka skogen verkar det som om han lyckats. Men tro inte att äventyret är slut för det… En spännande och fiffig berättelse med ett skönt slut!

Vecka 11 och 12

Snövit

Boken  om Snövit är en bra, kul och läskig bok som handlar om en drottning. Varje dag tittar drottningen i sin magiska spegel och frågar vem som är vackrast i landet. När svaret blir Snövit, bestämmer sig drottningen för att döda Snövit…  Men boken slutar lyckligt och Snövit får gifta sig med sin prins.

Boktipset kommer från barnen på förskolan Myrstacken – Ugglan.

Vecka 10

Monsterbråk av Kalle Güettler

Lilla och Stora monster kan inte komma överens om vad de ska göra. Det blir ett riktigt bråk! Till slut blir Lilla monster så arg att han klipper till Stora monster, rakt på näsan…
Det blir inte så bra. Lilla monster kan inte sova och kan bara tänka på hur dumt det blev. Hur ska de bli vänner igen? På förskolan Athena gillar barnen den här boken och även de andra böckerna om Stora och Lilla monster.

Vecka 9

Schh! Vi har en plan av Chris Haughton

En fin fågel sjunger i skogen…
Någon vill locka på den…
Andra vill fånga den…
Hur fångar man egentliget en fågel?

En spännande och rolig berättelse för både stora och små!

Vecka 7 och 8

Rut & Rocky Rådjur av Sarah Sheppard

Rut och Rocky är skogens prins och prinsessa, om man räknar älgen som skogens kung. I den här boken får vi lära oss massor om deras liv i skogen och i våra trädgårdar. Titta in på Grand Hotell Fästing och kolla in Ruts varningsrumpa. Ett roligt sätt att lära sig på!

Det finns andra böcker om djuren i skogen av samma författare. Välkommen till biblioteket för att låna.

Vecka 5 och 6

Bockarna Bruse kommer igen av Björn F. Rörvik

Bockarna Bruse ser fram emot semestern. Men vad ska de hitta på? De två minsta bockarna vill åka på solsemester utomlands, men det är förstås ganska dyrt. Den stora Bocken Bruse bestämmer att de ska dra till fäboden som de alltid gjorde förr. Det blir spännande att träffa på trollet under bron igen! Men vart har han tagit vägen?

En underbart rolig bok för alla barn och vuxna. Man känner väl igen Bockarna Bruse ifrån den klassiska sagan.

Vecka 4

Tio vilda hästar hittar hem av Grethe Rottböll och Lisan Adbåge

Den här boken har vi tipsat om flera gånger tidigare. Men vad gör väl det – Den är ju helt enkelt superbra! Barnen på förskolan Athena säger så här om sin favoritbok:

 • Vi gillar hästen Doj-Doj som bor med en ilsken hund!
 • Det är så roligt när han har en skylt som säger att hundar inte får vara med!
 • Hela boken har roliga rim.
 • Hästarna har så fina namn! Dolanga, Pistage, Silver, fina namn!

Vecka 3

Gustav och snåla glasstanten av Peter Cohen

Boktips från förskolan Fibblan!
På taket av glasskiosken finns skylt med en jättestor glass. Varje gång som Gustav har pengar springer han dit och hoppas på att få en sådan glass som finns på taket. Men den snåla glasstantens glassar ser inte alls ut som på skylten. Gustav måste komma på ett sätt att ändra på det. En rolig berättelse med härliga bilder, som passar alla glassälskare.

Vecka 52, 1 och 2

Sopnedgasten av Andreas Palmaer

Se upp, för Stök-Spök, Sopnedgasten och Ola Toa, när de kryper fram kan vad som helst hända! En rolig och superläskig bok om alla möjliga monster som du behöver känna till. Barnen på avdelningen Fjärilen – Källeboda tycker att vi ska läsa om de här spännande monstren.

Vecka 51

Regnbågsfisken av Marcus Pfister

Boktips från förskolan Duvan!

Regnbågsfisken är den vackraste fisken i hela havet. Han glittrar så fint. Han har allt man kan önska sig, utom en vän. Hur ska han kunna känna sig lycklig när han alltid är ensam. Han behöver vänner, men hur ska det gå till? Bokens bilder skimrar och glänser för att vi ska förstå hur vacker Regnbågsfisken är.

Vecka 50

Det läskigaste av allt av Debi Gliori

Så här tycker barnen på förskolan Källeboda – Svanen om denna bok:

 • Det är så spännande!
 • Tänk att han är rädd för sitt eget kurr i magen!
 • Det är en jätterolig bok!

En bok för alla som någon gång varit rädda – en bok där man får tillfälle att fundera på om inte alla rädslor kommer inifrån den egna kroppen.

Vecka 49

Den bästa dagen av Malin Jardebrand

Barnen hos dagbarnvårdare Britt Pettersson gillar boken om den bästa dagen. Tänk att få vakna upp till en dag när allt roligt i hela världen kommer att kunna hända. Läs boken och fundera sedan på hur din bästa dag skulle se ut!

Text

Denna sida uppdaterades