Adress till stadshuset
Södra kyrkogatan 2
532 88, Skara
Måndag - torsdag
08:00-16:30
Fredag
08:00-16:00
Telefon 0511-320 00
Fax 0511-320 02
E-post skara.kommun@skara.se
Du har rätt att få tolk om du behöver. Kontakta oss så att vi kan beställa tolk.
Om du har bestående funktionsnedsättning som medför att du behöver anpassa din permanenta bostad kan du söka bostadsanpassningsbidrag. Åtgärden ska bedömas vara nödvändig utifrån funktionshindret. Bidraget regleras av lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Syftet med bidraget är att du ska kunna leva ett självständigt liv i din bostad. Bidraget lämnas inte under tillfälligt sjukdomstillstånd eller en rehabiliteringsperiod.
Tänk på att det ALLTID är personen med funktionsnedsättning som ska stå som sökande.
Bor du bor i hyresrätt eller bostadsrätt krävs skriftligt medgivande från fastighetsägaren att bostadsanpassning görs. Se nedan under medgivande från fastighetsägaren.
Bidrag lämnas för anpassning av bostadens fasta funktioner i och i anslutning till bostaden. Fasta funktioner innebär sådant som man normalt inte tar med sig vid eventuell flytt.
Åtgärden måste vara nödvändig och ges efter att andra möjligheter har provats. I första hand bör träning ske och hjälpmedel användas för att försöka lösa svårigheten.
Bidrag kan lämnas till reparationer av tekniskt avancerad utrustning som anskaffats med stöd av bostadsanpassningsbidrag. Reparationen får inte utgöra normalt bostadsunderhåll, handhavandefel eller åverkan.
Exempel på anpassningsåtgärder:
Om du flyttar till en ny bostad, är möjligheterna att få bidrag till anpassningsåtgärder begränsade. Man förväntas välja en bostad som är lämplig med hänsyn till funktionshindren. Bidrag lämnas inte för att rätta till vissa typer av brister som gör att den nya bostaden är uppenbart olämplig med hänsyn till funktionsnedsättningen. Det handlar om brister i fråga om storlek, planlösning, antal våningsplan eller andra våningsskillnader.
Om du bygger nytt och har en funktionsnedsättning så ska du se till att bostaden blir lämplig med hänsyn till funktionsnedsättningen och att den nya bostaden motsvarar dina nuvarande och framtida behov. Tillgänglighetsregler finns i flera olika lagar, bland annat plan- och bygglagen, Boverkets byggregler och Boverkets föreskrifter.
Bidrag lämnas inte till normalt underhåll eller reparationer. Bidrag lämnas inte heller till byggnadstekniska brister i bostaden (till exempel fukt- eller mögelskador, fel golvlutning i bad-och duschutrymme). Anpassningen får heller inte vara en del i en större upprustning av bostaden. Bostadsanpassningsbidrag lämnas endast till bostadens fasta funktioner alltså inte till lösa inventarier, t ex. hushållsmaskiner.
Från första juli 2018 kan du inte få bostadsanpassningsbidrag om du fått din bostad med stöd av SoL eller LSS
Du äger den utrustning som du fått bidrag till. Du ansvarar för skötsel och underhåll och du måste räkna med utgifter för normalt underhåll och reparationer. Kostnader som uppkommit på grund av skadegörelse, handhavandefel eller normalt bostadsunderhåll täcks normalt inte av bidrag. Kontrollera vilka garantier och möjligheter till reklamation som gäller. Vi rekommenderar att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att se över försäkringsskyddet gällande för din utrustning. Du gör felanmälan till den entreprenör som installerat din utrustning.
För att du ska få bidrag måste fastighetsägaren alltid godkänna att anpassningen utförs i din bostad. Skriftligt ägarmedgivande krävs alltid. Ansökan beviljas inte om fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen skriver förbehåll om att de kräver återställning, inte ger sitt medgivande eller om underskrift saknas på ansökningsblanketten.
Äger du fastigheten själv tillsammans med en annan person måste den andre delägaren också godkänna anpassningen.
Du ansöker om bostadsanpassningsbidrag hos kommunen.
Ansökningsblankett, tillsammans med intyg från arbetsterapeut eller läkare, lämnas till kommunens handläggare. När din ansökan är komplett utreder kommunens handläggare ditt ärende och prövar det mot gällande lag och rättspraxis. Handläggaren granskar också intygets styrka. Vid behov görs ett hembesök tillsammans med arbetsterapeut för att gå igenom olika anpassningsalternativ tillsammans med dig. Du får alltid ett skriftligt beslut i ärendet. Bidragsbeloppet ska motsvara en skälig kostnad för åtgärderna och täcker alla kostnader för den beviljade bostadsanpassningen.
Till din ansökan kan du behöva bifoga en offert eller annan kostnadsberäkning för anpassningsåtgärderna. Kontakta gärna kommunens handläggare innan du begär in offert. Vid större anpassningar kan du behöva bifoga ritningar eller annan teknisk dokumentation. Om du inte själv kan driva ditt ärende och du får hjälp av någon som är ditt ombud behöver du skicka in en skriftlig fullmakt.
Handläggaren för bostadsanpassningsbidraget kan hjälpa till att beställa anpassningen som beviljats. Detta sker på uppdrag från sökande genom en fullmakt. Observera, att det är du som sökande, som är den egentlige avtalsparten i förhållande till entreprenören. En fullmakt kan återkallas skriftligt eller muntligt åt båda håll och ska inte skrivas rutinmässigt.
Om behovet av anpassningen skulle upphöra har fastighetsägare möjlighet att ansöka om återställningsbidrag. Du/anhörig har möjlighet att återskänka anpassningen till kommunen. Kontakta handläggare för mer information. Bostadsrättsinnehavare som fått anpassning inne i lägenheten samt småhusägare får själva bekosta demontering och återställning. Det finns flera villkor gällande återställningsbidraget, kontakta handläggare för mer information.
Blanketterna hittar du till höger på denna sida.
När du ansöker om bidrag förekommer flera olika aktörer i ett ärende och alla har olika roller. I figuren nedan ser du vem som gör vad i ett ärende om bostadsanpassningsbidrag.
Har du frågor om bostadsanpassning, kontakta kommunens bostadsanpassare.
Så här är gången när du ansöker om bostadsanpassning
Denna sida uppdaterades
Kontakt
Postadress
Skara kommun
Omsorgsförvaltningen
532 88 SKARA
E-post
omsorgen@skara.se
Information
Ansökan om bostadsanpassningsbidrag Pdf, 453.8 kB.
Ansökan om reparationsbidrag Pdf, 420.1 kB.
Ansökan om återställning Pdf, 258.9 kB.
Blankett fullmakt -ansökan Pdf, 339.4 kB.
Blankett fullmakt - reparationsbidrag Pdf, 311.3 kB.
Blankett för fullmakt - återsställningsbidrag Pdf, 317.9 kB.
Så här fyller du i ansökan om bostads-anpassningsbidrag Pdf, 20.8 kB.
Så här fyller du i ansökan om återställningsbidrag Pdf, 58.1 kB.
Skara kommun
Södra Kyrkogatan 2, 532 88 Skara
Telefon: 0511-320 00
Fax: 0511-320 02
Org.nr: 212000-1702
E-post: skara.kommun@skara.se
Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Du kan välja att godkänna alla kakor, eller gå in på "inställningar" och välja vilken typ av kakor du vill godkänna.