Måla med konstnär
Måla med konstnär
Lyssnar på musik
< >

Aktiviteter på särskilt boende

Måla med konstnär

Avdelningen för vård och omsorg har ett projekt 2021 - 2022 som heter "Måla med en konstnär".

Det är Anders Lundgren som åker runt till kommunens särskilda boenden och målar med våra äldre. Tillsammans får de en trevlig och stilmulerande stund i konstens värld. 

Håll utkik efter konstutställning på boendet.

Tovertafel

Tovertafel är ett spel som möjliggör stimulans, rörelse och social samvaro. Spelet riktar sig främst till personer med en kognitiv svikt. Det är enkel att använda. Genom att spela tillsammans påverkar vi  livskvaliteten hos personer med en kognitiv utmaning som bor på ett särskilt boende. Spelet finns på samtliga särskild boenden i Skara kommun.

Tovertafel Länk till annan webbplats.

iPads

Alla särskilda boenden har en Ipads till sitt förfogande för att aktivera, stimulera och lära. I iPadsen finns anpassade appar och möjligheterna med användandet är stort. 

De går också att koppla till TV-apparaterna så att alla kan vara med på till exempel allsång, musikstund och gymnastikpass.

Terapidjur

På våra boenden finns batteridrivna terapidjur, hundar och katter, som interagerar med den som kelar med dom både med rörelse och ljud på ett mycket verklighetstroget sätt.

Djuren har en lugnande effekt då beröringen framkallar lugn och ro. Verkliga djur är naturligtvis oslagbara men ibland begränsar livet oss så att vi inte kan ha dem i vår vardag och då är dessa små keldjur ett oslagbart alternativ.

Små aktiviteter har stor betydelse!

Det finns många sysslor och aktiviteter på ett särskilt boende. Dessa erbjuds dagligen, utan att man som anhörig eller närstående (person som den enskilde anser sig ha en nära relation till) ens tänker på det. Det kan vara en aktivitet som man brukade göra när man bodde hemma, vardagsrutin, eller en planerad aktivitet.

En vardag på boendet kan de hjälpa till med vardagssysslor som till exmepel, baka, duka, trädgårdsskötsel, hänga och vika tvätt.

En planerad aktivitet kan till exempel vara: bingo, korsord, musikstund, fysisk aktivitet exemplevis sittgympa.

Hur ofta erbjuds aktiviteter?

Den enskilde erbjuds dagligen att vara med och utföra en syssla eller aktivitet på våra boende för äldre. Den enskilde väljer själv om hon/han vill delta eller inte.

Effekter

Deltagande i olika aktiviteter har flera positiva hälsoeffekter och spelar en viktig roll. Det kan vara till exempel vara möjligheten till delaktighet, gemenskap och social samvaro.

Denna sida uppdaterades