< >

Skiljsmässa

Många barn har föräldrar som ska skilja sig eller som redan har skilt sig. En skilsmässa behöver inte alltid innebära något dåligt utan ofta blir det bra, även om det kan ta lite tid.

Hur kommer jag att må?

Hur man känner när sina föräldrar ska skilja sig är olika från person till person.

Du kan känna exempelvis

  • oro 
  • ilska 
  • lättnad 
  • sorg

Du kanske till och med känner skuld och inbillar dig att det är ditt fel att dina föräldrar skiljer sig. Det är aldrig sant!
Det är föräldrarnas ansvar att ordna sina egna och barnens liv.

Om dina föräldrar bråkar mycket under skilsmässan kan det kännas jobbigt, men det blir förhoppningsvis bättre med tiden. Det kan också vara så att du aldrig sett dina föräldrar bråka och att du har svårt att förstå varför de måste skilja sig. Det spelar ingen roll om det är bråkigt eller inte, en skilsmässa är alltid jobbig.

Prata med någon utanför familjen

Man kan lätt känna sig ensam med sina problem när föräldrarna är upptagna med sina egna och då är det bra att prata med någon om hur man själv har det.

Alla vuxna som jobbar med barn och unga är skyldiga att hjälpa en om man inte har det bra. Om man själv eller någon annan inte har det bra är det därför bra att prata med någon vuxen.

Vi kan hjälpa dig

Oavsett om det är du eller någon av dina anhöriga (person inom familjen eller bland de närmaste släktingarna) som behöver hjälp kan du vända dig till:

Ungdomsmottagningen i Skaralänk till annan webbplats

1177 om skilsmässalänk till annan webbplats

 UMO om skilsmässalänk till annan webbplats 

Stöd till barn, ungdom och familjer


Denna sida uppdaterades 2020-10-06

Dela: