< >

Mobbad

Om du blir utsatt för mobbing är det lätt att du börjar må dåligt. Du kanske börjar få sämre självförtroende och undviker situationer där mobbarna finns. Men ingen ska behöva gömma sig för att andra mobbar.

Du ska inte behöva ändra på dig för att det finns personer som inte är som dig. Om du börjar fundera på att byta intressen eller klädstil för att inte bli mobbad- då har det gått för långt. Vissa som utsätts för mobbing tror att det är dem själva det är fel på, och det är aldrig sant.

Mobbing kan vara om du flera gånger blir retad, hotad, förlöjligad, slagen och kränkt. Mobbning kan även vara viskningar, skratt, blickar, knuffar och elaka ord. Det är även mobbing om du aldrig får vara med.

​Mobbing på nätet

Mobbing kan även vara om någon skickar taskiga e-postmeddelanden till dig. Kommenterar dina bilder eller statusar på Facebook på ett nedvärderande och kränkande sätt. Det kan också vara om någon lägger upp kränkande bilder på dig på internet.

​Det är inte ditt fel

Det är viktigt att du berättar om du blir mobbad. Kanske tror du att det blir värre av att du berättar. Kanske skäms du för att du är utanför. Men det är inte du som gjort något fel. Du kan exempelvis berätta för en lärare att du blir utsatt för mobbing . De vuxna på din skola har en skyldighet och ett ansvar att se till att inga barn blir mobbade. I lagen står det att det är varje skolas ansvar att se till så ingen blir mobbad.

Vi kan hjälpa dig

Oavsett om det är du eller någon av dina anhöriga (person inom familjen eller bland de närmaste släktingarna) eller vänner som behöver hjälp kan du vända dig till någon av verksamheterna nedan.

Ungdomsmottagningen Länk till annan webbplats.

Elevhälsan

1177 om mobbning Länk till annan webbplats.

UMO om mobbning Länk till annan webbplats.


Denna sida uppdaterades