elever diskuterar
Elevrådets ordförande filmas av japansk tv
Elever och teamet
Eleverna filmas
< >


Elevinflytande på Källeskolan snart i Japansk TV

Under två dagar har ett tv-team från japansk tv-bolaget NHK besökt Källeskolan och tagit del av skolans arbete med elevdemokrati. Teamet fick på nära håll se hur skolans elevråd arbetar, hur samverkan mellan klassråd och elevråd fungerar och ställa frågor till eleverna om hur deras röster kan bli hörda.

- Det är häftigt att just vår skola och det arbete vi brinner för uppmärksammas ut i världen säger Madeleine Nilsson, lärare på Källeskolan,

Barnen berättade stolt för kameran om hur deras tankar och idéer kan göra skillnad på skolan. Från klassråd upp till elevrådet och tillbaka. Tankar, idéer och förslag bollas i klassen och elevrepresentanterna tar det vidare till nästa elevrådsmöte. Där diskuteras olika saker som sedan också kan bli olika uppdrag tillbaka i klasserna.

Skolans elevråd består av representanter från årskurs 1 till 6 och det är viktigt att alla åldrar får säga sitt. En av de äldre eleverna fick en fråga från teamet om hur han tänker kring att de yngre barnen ska få bestämma över de äldre kom svaret direkt.

- Eleverna i de yngsta klasserna har alltid så mycket roligare idéer och förslag. Det är sådant som vi i sexan kanske inte kommer på och det gynnar ju oss också.

Ett annat exempel som lyfts är där eleverna på Källeskolan fått vara med och tyckt till om är det arbete som just nu pågår ute på skolgården. Här har eleverna fått komma med idéer om hur den nya utemiljön kan bli bättre och roligare att vara på.

Teamet som kom på besök bestod av inslagsproducenten Asakuma Mei, kameramannen Ren Santo från tv-bolaget och tolken Lena Lindahl. Lena arbetar som en länk mellan Sverige och det japanska samhället i olika frågor. I detta uppdrag har hon varit bryggan mellan skolan och teamet. Hon lyssnar in och översätter snabbt mellan svenska och japanska så att alla enkelt kan förstå varandra. Madeleine Nilsson jobbar till vardags som lärare på Källeskolan och som är den som driver skolans elevråd. Inför detta besök har Madeleine har kontakten med Lena.

- Det har gått hur smidigt som helst. Både i planeringsstadiet och nu under besöket. Det ska bli så roligt att få ta del av inslagen när det sen blir klart, säger Madeleine

Vidare har tv-teamet varit runt i Sverige och träffat både unga chefer och förtroendevalda. Allt detta ska sen bli ett en del av i ett program på temat ungt beslutsfattande. Programmet kommer som sändas i slutet av mars i en av Japans största tv-kanaler NHK.

Denna sida uppdaterades