Foto: Lenas Frick

< >


Hållbara färdsätt testas i besöksnäringen - boka elcykel online

Många stora besöksmål i vårt område ligger på landsbygden och idag färdas närmare 95% av besökarna med bil. Nu testas mer hållbara färdsätt i samarbete med besöksnäringen. Ett system för uthyrning av elcyklar är aktivt under två provveckor säsongen 2022.

Skara kommun deltar tillsammans med flera andra kommuner i Sverige och Danmark i ett EU-finansierat Interreg-projekt för att utveckla affärsmodeller för hållbara resor i besöksnäringen.

I dag färdas närmare 95% av besökarna med bil till besöksmålen i vårt område. Det finns bra allmänna kommunikationer till området men att ta sig den sista sträckan till besöksmålen på ett mer hållbart sätt kan vara en utmaning. I det pågående projektet Sustainable Mobility Rural and urban Tourism, förkortat SMaRT, tittar man på tänkbara lösningar. Bland annat testas nu ett nytt system för uthyrning av elcyklar. 

Besöksnäringen har informerats om projektet och i Skara kommun var det två hotell som nappade på förslaget att delta i cykeltesterna. Under vecka 19 och 27 kommer Skara Stadshotell och Skara Konsthotell att hyra ut elcyklar via ett onlinebokningssystem. Cyklarna och är tillgängliga dygnet runt hos båda hotellen och kan bokas smidigt via telefonen.

- Det känns jätteroligt att testa den här lösningen tillsammans med näringen och vi hoppas att vi får positiva erfarenheter från testerna så att det kan bli en återkommande service som både boende och besökare kan ta del av, säger Tove Ekblad, turismutvecklare i Skara kommun.

Servicen med uthyrning kompletteras med förslag på ett rutt som är lagom lång för turer på elcykel och tar cyklisterna förbi flera av de största besöksmålen. Rutten går bland annat förbi Skara Sommarland och Varnhem, något som kan vara särskilt smidigt under högsäsong då belastningen på bilparkeringar är större. Rutten är förstås tillgänglig under hela sommaren och kan tjäna som inspiration även för boende i området.

Testerna pågår under vår och sommar på olika orter i Skaraborg. Projektet ingår i Interreg-programmet Öresund-Kattegat-Skagerrak och medfinansieras av Västra Götalandsregionen, kommunerna i området och samt Sparbanksstiftelsen Lidköping och Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Länkar

smartprojekt.se Länk till annan webbplats.

SMaRT Västra Skaraborg Länk till annan webbplats.

Projektsida på skara.se Länk till annan webbplats.

Hyr en elcykel och upplev Skara Länk till annan webbplats.

 

Denna sida uppdaterades