< >


Omsorgen satsar på att bryta ensamhet och förbättra hälsan hos äldre

Digitala spel ska locka våra äldre till lek och rörelse. För drygt ett år sedan köpte kommunen in den digitala innovationen Tovartafel till kommunens äldreboenden. Tovartafel är ett digitalt spel som stimulerar personer som lever med demens till att röra sig mer och interagera socialt.

– Vi vill bryta ensamheten bland våra äldre och samtidigt locka till lek, rörelse och social interaktion. , säger Laila Skantz Tovartafelambassadör i Skara kommun. 

Lek och rörelse med händer och fötter

I kommunen finns sju stycken Tovartafel som man köpt in till kommunens äldreboenden. Tovartafel är en enhet som monteras i taket. Inuti enheten finns en projektor, infraröda sensorer, högtalare och en processor som samverkar för att projicera spel i form av animationer på golv eller bord.

– Animationerna svarar på rörelse vilket gör att de boende kan leka med själva ljuset med händerna eller fötterna, berättar Laila.

Tovartafel används både självständigt bland de boende men också ibland under handelning av personal.

– Ibland vill flera sitta tillsammans och spela och socialisera men ibland vill någon sitta själv och greja med de olika animationerna och lyssna till de olika ljudeffekterna. Det kan vara riktigt avkopplande, de boende får ett härligt välbefinnande med ljud som exempelvis fågelkvitter och olika havsljud, förklarar Laila.

Mata fåglar och sparka på bollar

Det finns en mängd olika spel i Tovartafel och alla spel har olika nivåer, vilket betyder att man kan öka svårighetsgraden i spelen. Förutom olika former av ordspel, memory och pussel kan de boende även mata fåglar, sparka på bollar och dekorera bakverk. Det finns något för alla.

Laila lyfter specifikt en man boende på Vallehemmet i Axvall som verkligen upptäckt tjusningen med Tovartafel.

– Han sitter flera gånger i veckan. Både ensam och tillsammans med andra. Han upplever detta som väldigt rogivande samtidigt som han får röra på både kropp och knopp, avslutar Laila.

Denna sida uppdaterades