< >


Endurotalangen från Axvall om idrott på elitnivå och internationella drömmar

Framgångarna har avlöst varandra de senaste åren och i år fick endurotalangen Alvin Ceder, 17 år, äntligen kliva högst upp på prispallen.

- Det var riktigt coolt, men jag förstod först inte att jag hade vunnit. Det var en overklig känsla när jag insåg att jag blivit svensk mästare, säger en stolt Alvin.

Flera fina meriter

Med meriter så som tvåa i både USM 2018 och 2019 så var guldmedaljen oerhört efterlängtad. Bakom framgångarna ligger hårt slit där Alvin kombinerar gymnasiestudier med idrottssatsningar på elitnivå.

– Skolan har varit väldigt hjälpsamma och förstående. Det har gått hur bra som helst att kombinera studier med min idrottssatsning. Det har aldrig varit några problem att få ledigt för att åka på någon tävling. Det är jag såklart väldigt tacksam för, säger Alvin.

300 kronor och en kram

För ungefär 10 år sedan fick Alvin upp ögonen för sporten. Detta genom ett besök hos en kusin i Nyköping som hade en minicross. Denna la han givetvis beslag på direkt.

– Jag fick köpa crossen för 300 kronor och en kram, skrattar Alvin.

Men det var först några år senare som Alvin valde att satsa på sporten fullt ut. Idag kör han för Götene MK. Under högsäsongen tränar Alvin i princip varje dag och de dagar han inte tränar är det oftast tävling. För att hålla sig i så bra form som möjligt så försöker han att variera sin träning. Cykling, löpning och styrka kombinerat med crossåkning.

– Jag tror det är viktigt att träna annat också. Under en tävlingsdag kör man ju några mil och då behöver man vara uthållig och stark för att orka, berättar Alvin.

En speciell relation

Från dag ett har Alvins pappa Janne varit med och stöttat Alvin till att komma dit han är idag. Pappa Janne missar inga träningspass och tillsammans åker de land och rike runt på tävlingar. Det är dessutom Janne som till stor del står för att det materiella är i toppskick när Alvin ska ut på tävlingsbanan.

– Jag har själv aldrig varit aktiv. Jag jobbar med att serva motorcyklar men har alltid haft ett brinnande intresse för sporten. Det är verkligen roligt att allt arbete som vi tillsammans lagt ner ger resultat. Detta blir roligt att blicka tillbaka på när vi blir äldre, berättar en stolt Janne.

Sponsorer och synlighet

Förutom hårt jobb, timmar av träning och givetvis en stor dos av talang är finansiellt stöd i form av sponsorer en viktig faktor. Endurosporten är kostsam och inne i garaget skymtar man tre stycken crosscyklar och mängder av reservdelar. Men det räcker inte bara med talang, träning och trogna sponsorer för att nå hela vägen.

– Man måste ha kontakter och man måste visa upp sig. Att vara aktiva i sociala medier är en förutsättning för att klubbar ska få upp ögonen för mig. Lag VM ”Six Days” är också viktigt att vara med i då många följer den tävlingen, berättar Alvin.

Vad Alvin drömmer om

Alvin har egentligen ett år kvar i den klass han befinner sig i idag (USM), men nästa år kommer han att ta steget upp till den högsta klassen. 2022 väntar internationella tävlingar i form av EM. Den första deltävlingen som Alvin valt att testa sina vingar i kommer att bli ett kvitto på fortsättningen.

– Nästa år blir ett stort år för mig med många spännande och avgörande tävlingar. Jag drömmer såklart om att bli bäst och kunna försörja mig på endurosporten, avslutar Alvin.

Denna sida uppdaterades