Tommy Kroon (till vänster), ordförande i Skara Gille, tar emot nyckeln till huset från Peter Blom, Skara kommun.

< >


Brandmuseet slår upp portarna i Skara

Det gamla Brandmuseet i Skara öppnar nu åter upp sina portar för allmänheten. Det är Skara Gille som tagit på sig värdskapet i det lilla stenhuset, som en gång i tiden var smedja och brandstation fär värnpliktiga. Idag lämnade kommunen över nyckeln till Skara Gille, som kommer att göra huset och föremålen tillgängliga för nyfikna besökare.

– Vi i Skara Gille ser med stor respekt på vårt värdskap för Skara Brandmuseum. Att få koppla ihop vår verksamhet i Båtsmanshuset, Skaras kanske äldsta trähus med verksamhet i Skaras också kanske äldsta stenhus ger en euforisk känsla. Att tillsammans med före detta brandmän göra Brandmuseet tillgängligt för både Skarabor och besökare ser vi som en spännande och utvecklande utmaning, säger Skara Gilles ordförande Tommy Kroon.

Museet ligger lite dolt längs med Skaraborgsgatan, mellan västra och östra Kungshusgatan. Kommunen, som äger huset och föremålen, har inte haft resurser att hålla det öppet – men nu har man hittat en lösning tillsammans med Skara Gille. Det nygamla besöksmålet kommer att ha öppet på onsdagar under sommaren till att börja med. Aktuella öppettider kommer att finnas på skara.se och i andra kanaler.

– Det känns fantastiskt att vi kan öppna upp brandmuseet för Skaraborna tillsammans med Skara Gille. Många Skarabor visste nog inte ens om att det fanns, säger Peter Blom, avdelningschef för kommunikation, kultur och fritid.

Denna sida uppdaterades