< >


Digitala föreläsningar om spännande livsöden

När rådande situation inte tillåter fysiska möten är behovet att mötas online större än någonsin. Därför samarbetar Skara kommun och Medborgarskolan om digitala föreläsningar under våren – med start den 1 mars.

– Digitala föreläsningar är ett bra sätt att nå ut. Många har tillfälligt blivit isolerade och därför är det viktigt att hitta nya vägar för att sprida kunskap och kultur. Med detta initiativ vill vi också inspirera och skapa gemenskap, säger Johan Frick som är kulturutvecklare på Skara kommun.

Föredragshållare Nils Hjort berättar om spännande händelser som berör. Första föreläsningen, handtvättens tragiska geni, handlar om Ignaz Semmelweis – läkaren från Wien som år 1847 gjorde en fantastisk upptäckt som senare blev hans fall.

Nästa tillfälle blir på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Under den andra föreläsningen Tre kvinnors kamp berättar Nils om svenska Sophie Sager (1825-1901), tjeckiska Milada Horákova (1901-1950) och amerikanska Corita Kent (1918-1986) och deras kamp och livssituation.

Om föreläsaren

Nils Hjort är frilansare med inriktning på historia. Nils driver sedan 2017 historiekontot Idagihistorien på Instagram, som 2020 växte till en podd med samma namn. År 2019 skrev han, tillsammans med illustratören Maria Persson, den kvinnohistoriska porträttsamlingen Dramatiska damer och de har även gjort Skaraborgs kvinnokalender.

Föreläsningarna är kostnadsfria och är ett samarbete mellan Skara kommun och Medborgarskolan.

Mer information om föreläsningarna

1 mars Ignaz Semmelweis – handtvättens tragiska genilänk till annan webbplats
8 mars Tre kvinnors kamplänk till annan webbplats

Denna sida uppdaterades

Dela: