< >

2020-12-17

Rekordstort intresse för Katedralskolans utbildning

Den 1: a december stängde ansökan till landets alla idrottsgymnasier. För Katedralskolan i Skara blev årets omgång en succé. När ansökan stängde till skolans cykelgymnasium hade det kommit in nästan fyra gånger så många ansökningar det finns platser.

Cykelgymnasiet i Skara var under många år landets enda, men numera finns konkurrenter i bland annat Falun, Jönköping, Huddinge, Torsby och Stockholm. Även om konkurrens har ökat är intresset för Katedralskolans cykelgymnasium stort.

- Roligt att se att cyklisterna verkar gillar det vi gör och söker till oss. Även Riksidrottsförbundet (RF) har uppmärksammat vårt arbete, då vi var en av två idrottsgymnasier som fick utökade platser vid RF:s senaste dimensioneringsomgång, säger Petra Björk samordningsrektor på Katedralskolan.

Katedralskolan tar in både landsvägs- och mtb-cyklister och har de senaste åren rekryterat grenspecifika lärare för att kunna erbjuda en ännu bättre utbildning. Skolan ser ut att ha ett gott rykte ute i cykelsverige och eleverna är viktiga ambassadörer.

- När vi möter elevernas föräldrar får ofta till oss att eleverna trivs så bra på skolan och det är en så härlig gemenskap och fin stämning på skolan. Vi brukar också höra att vi har fina lokaler med bra utrustning och att personalen vet vad som krävs för att det ska blir en bra utbildning med goda resultat, säger Lars Wahlqvist, lärare på cykelgymnasiet.

Intresse från våra grannländer

Skolans goda rykte har även spridit sig till våra grannländer. I år finns det förfrågningar från cyklister på Island om möjligheten att få börja på Katedralskolan med syftet att delta på Cykelgymnasiets verksamhet. Även tidigare år har det funnits förfrågningar från flera av de nordiska länderna.

- Eftersom vi är ett RIG, riksidrottsgymnasium, så är det framförallt de svenska cyklisterna som prioriteras. Men via den lokala varianten LIU (Lokal idrottsutbildning) så undersöker vi vilka möjligheter som finns till internationella samarbeten. Just nu har vi faktiskt en dansk medborgare som deltar i vår verksamhet, berättar Petra Björk.

Den slutliga rangordningen av de sökande pågår för fullt. Den kommer att vara klar och meddelas de sökande i mitten på januari nästa år.

Denna sida uppdaterades 2020-12-17

Dela: