LinneFilter UF f.v. Hannes Kvarnmarker, Hedda Tell, Wide Wennerstrand och Emil Skillermo

Tjejerna i Smaken av Skara UF ö.f.v Elvira Dahlström, Ellen Aronsson. (u.f.v) Malin Krause, Hanna Karlsson och Elsa Wedell

Tjejerna i Smaken av Skara UF: (ö.f.v) Elvira, Ellen (u.fv) Malin Krause, Hanna Karlsson och Elsa Wedell

< >

2020-12-15

Katedralelevers affärsplaner topp-10 i Skaraborg

Återigen visar Katedralskolans elever framfötterna i ungt företagande. Två UF-företag har gått vidare i tävlingen årets affärsplan och är bland de tio bästa i Skaraborg. Drygt 80 bidrag deltog i UF-årets första tävling och har nu kvalat sig vidare till regionsfinalen som går av stapeln under E-week i mars nästa år. Vinnande företag där får tävla i SM i Stockholm.

- I affärsplanen ska företagen beskriva sin verksamhet, kunna motivera och granska företagets alla olika delar. Där ingår allt från marknad, kunder och konkurrenter till finansiering och marknadsföring. Eleverna behöver ha en röd tråd genom planen, kunna avgränsa sig men också våga satsa på samma gång. Dessutom ska affärsplanen vara grafiskt snygg, säger Katarina Dahl, lärare på ekonomiprogrammet på Katedralskolan.

Företagen som gått vidare kommer från båda från ekonomiprogrammet på Katedralskolan. Det är Smaken av Skara UF, där de fem tjejerna Ellen Aronsson, Elsa Wedell, Elvira Dahlström, Hanna Karlsson och Molly Krause som har skapat en lokalt förankrad receptbok med enkla råvaror. Det andra företaget LinneFilter UF med Hedda Tell, Emil Skillermo, Hannes Kvarnmarker och Vide Wennerstrand, har tagit fram ett återanvändbart kaffefilter i linnetyg som bidrar till ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

- Det känns häftigt att bli uttagen till topp 10 och det ger oss en extra pepp att jobba ännu hårdare för att nå våra mål! Att få bekräftat att allt jobb man lagt ner faktiskt lönar sig är riktigt roligt, säger Hedda Tell, VD för LinneFilter UF.

Ekonomiprogrammet och Handels- och administrationsprogrammet på Katedralskolan är programmen som har stor fokus på företagande under gymnasieåren, även elever från andra program som går kursen entreprenörskap som får möjlighet att driva UF-företag. Under det tredje året ska eleverna under ett år skapa företag, från den lilla idén till att skapa och driva sin verksamhet i ett så kallat UF-företag. Ung företagsamhet ger eleverna möjlighet att ställa ut sitt företag på mässor och tävla mot andra UF-företag som en extra utmaning och morot i företagandet. Eleverna på Katedralskolan visar gång på gång framgångar med sina företag och jobbar hårt. Det uppmärksammas också ute i det lokala näringslivet.

- Katedralskolan visar åter igen att de kan leverera hög kvalité på sitt UF-arbete. Det finns en stark tradition för UF-företagande med både kunniga och engagerade lärare, och många elever söker sig till Katedralskolan just på grund av detta. Grattis till både elever och lärare för fina prestationer än en gång säger Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg på Skara kommun.

Denna sida uppdaterades 2020-12-17

Dela: