< >

2020-09-30

Så kommer besöken på säbo gå till

Torsdagen den 1 oktober häver regeringen besöksförbudet på landets särskilda boenden, så kallade säbo. Det betyder att anhöriga åter kan besöka sina närstående som bor på ett säbo. För att minska risken för smittspridning finns lokala riktlinjer för hur besöken ska gå till.

– Det är efterlängtat av såväl anhöriga som våra brukare att få träffas igen, men vi behöver säkerställa så att besöken inte medför någon större risk för våra äldre. Alla besök behöver därför bokas med avdelningen på förhand. Vi har tagit fram riktlinjer för besöken, så att vi tillsammans kan skydda de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19, säger Anette Svensson Nordlander, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Kommunen har skickat ut information till anhöriga om hur de bokade besöken ska gå till. På kommunens säbo finns också information uppsatt och personalen är informerade om rutinerna.

– Vi kommer att ta emot bokade besök och begränsa antalet samtidiga besökare till varje brukare. Man kommer att kunna träffas inne i brukarens lägenhet, där det fortsatt är viktigt att begränsa den fysiska kontakten och att hålla avstånd. Det är underbart att vi kan erbjuda ett sätt att träffas på, men det är fortsatt mycket viktigt att alla tar ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Anette.

Det här gäller för att besöka en anhörig på säbo

Du får bara besöka din närstående om du är frisk och varit helt symtomfri de senaste 48 timmarna. Tvätta händerna före och efter besöket. Skulle det ske ett lokalt utbrott av covid-19 kan riktlinjerna och rutinerna förändras.

  1. Ring till avdelningen du tänkt besöka för att boka tid, max 2 personer i taget
  2. Möt upp personalen vid avtalad tid och plats
  3. Följ våra rutiner på plats: sprita händerna och använd visiret
  4. Besöket sker i din närståendes lägenhet: håll ett omtänksamt avstånd

Denna sida uppdaterades 2020-09-30

Dela: