Lotta Grönlund Plöen, ordförande i barn- och utbildningsnämnden och Anders Jonsson ordförande för Skaradjäknarnas förening

< >

2020-06-12

Katedralstudenter uppmärksammas när traditioner uteblir

I dag är det dagen som många ungdomar på Katedralskolan längtat och strävat efter. Tre år av kämpade och slit för att äntligen ta sin efterlängtade studentexamen på Katedralskolan. Den sista termin har varit allt annat än vanlig och firandet kommer se annorlunda ut. Studentexamen på Katedral är speciell med sitt storslagna traditionella firande. Trots pandemins konsekvenser har vi stolta och glada studenter. I år känner vi extra för våra studenter och de får en speciell gåva som ett minne.

Skarasdjäknarnas förening har med hjälp av Katedralskolan tagit fram ett smycke för att hylla våra studenter på Katedralskolan i år. Skaradjäknarnas förenings initiativ är att förgylla årets student som inte blir som tidigare år. Katedralskolans hundraåriga studenttradition är en höjdpunkt som lever kvar i minnet i resten av livet.

- Att ha varit en djäkne, student på Katedralskolan i Skara, ska vara något minnesvärt och årets studenter kommer inte att få ta del av den unika studenttradition som skolan har. Men vi vill att de ska få med sig något extra att minnas från denna tid på Katedralskolan, säger Anders Jonsson, ordförande för Skaradjäknarnas förening.

Personalen på Katedralskolan har jobbat hårt för att få till en så minnesvärd studentdag som möjligt. Studenterna kommer träffas på skolan en sista gång och få springa ut klassvis men utan att nära och kära möter dom utanför dörrarna. De får ett avslut tillsammans med klassen och lärare, men uppmanas de att fira varsamt och hoppa över den stora festen.

- Vi vill hedra årets studenter och visa vår uppskattning för allt det jobb som de har gjort och som borde få firas. Smycket kan inte ersätta festligheterna men det kan ge ett annat minne från sin tid på Katedralskolan som de kan bära med stolthet och ha med sig genom livet, säger Lotta Grönlund Plöen, ordförande i barn och utbildningsnämnden.

När studenterna kommer till skolan kommer de få en överraskning som de inte känner till, ett smycke med skolans sigill ingraverad. Ett minne som de kan ha med resten av livet. Samverkan mellan Skaradjäknarnas förening och Katedralskolan har gjort det gåvan möjlig.

Denna sida uppdaterades 2020-06-12

Dela: