Tjänstemän från Kulturdepartementet på besök i Varnhem. 1:e antikvarie Maria Vretemark guidar besökarna på Kata Gård.

< >


Kulturdepartementet besökte Varnhem och Skara

En delegation från Kulturdepartementet, enheten för kulturarv och livsmiljö, valde Varnhem och Skara för årets studiebesök.

Under kulturdepartementets besök passade deltagarna på att ta del av den pågående och intressanta utvecklingen av besöksmålet Varnhem, genom en guidning på Kata Gård och Varnhems klosterkyrka. Därefter väntade besök inne i Skara, på Gamla biblioteket, Skara domkyrka och Västergötlands museum.

Utvecklingsarbetet i Varnhem imponerade

Under besöket Varnhem besöktes bland annat Kata Gård. Besöksnäringsstrategen Marie Wennerholm berättade om hur samverkansformerna i utvecklingsarbetet ser ut, vilket imponerade och togs emot mycket positivt.

Överraskade över bibliotekets samlingar

Vid besöket på Gamla biblioteket fick gruppen se Skaramissalet och höra om lek- och lärutställningen om bokens historia som byggs för barn och unga under nästa år. Kulturrådet bidrar ekonomiskt till det projektet. Kulturchefen Åsa Veghed fick ta emot tolv överraskade, entusiastiska och intresserade tjänstemän som inte kände till att detta unika bibliotek fanns i Skara.

Storslaget i det lilla

Besökarna från Kulturdepartementet fick också med sig en beskrivning av arkitekturstråket i Skara, dvs den linje som går genom centrum från busstationen mot Skara stadshus, Skara domkyrka, Gamla biblioteket och upp till Västergötlands museum. Sträckan beskrivs av arkitekturskribenten Mark Isitt som "snudd på världsarv" och är en av anledningarna till att Skara utsågs till Skaraborgs vackraste stad för några år sedan.

Kata Gård

Bokskatten i Gamla biblioteket överraskade besökarna

Denna sida uppdaterades

Dela: