Linus Strand, Arvid Johansson, Elin Jannesson och Antonia Johnson marknadsför ekologisk bivaxfolie i sitt UF-företag EcoWrap. Bild privat.

< >

2019-10-11

Ungdomar satsar på miljövänlig matfolie

Göteneduon Elin Jannesson och Linus Strand har tillsammans med Skaraungdomarna Antonia Johnson och Arvid Johansson grundat UF-företaget ”EcoWrap” som saluför bivaxfolie. – Det är ett hållbart alternativ till plastfolie, förklarar Elin.

Kvartetten går tredje året på Katedralskolans ekonomiprogram där ”Ung Företagsamhet” är en del i kursen.
– Vi ville göra något hållbart och miljövänligt så vi började spåna, berättar Antonia.

– Jag besökte en butik i Göteborg där de sålde bivaxfolie i olika designmönster och vi tyckte att det såg intressant ut, fortsätter Elin.

– Bivaxfolie är ett gammalt husmorsknep så nu kör vi en ny spin på det och gör det nytt, fräsch och inne, säger Antonia.

EcoWraps folie tillverkas av 100 procent ekologisk bomull med närproducerad ekologisk bivax och har ungefär samma användningsområde som plastfolie.
– Bivaxfolie är något grövre och mer formbart. Det håller ett år, det är antibakteriellt och man sköljer bara av det med ljummet vatten emellan, förklarar Elin.

Gänget tillverkar produkten själva och har redan börjat saluföra den på olika ställen. Bland annat deltog de under ”Konstnatta” i Falköping.
– Det var bara en enda person under kvällen som hade hört talas om bivaxfolie men alla hade en positiv inställning och det gick faktiskt rätt bra, säger Elin.
Nu finns produkten att köpa via sociala medier eller under kommande evenemang såsom Katedralskolans öppet hus, på Osterian i Falköping samt under Tomteparaden i Skara och Götene.

Utmaningen

Den stora utmaningen med produkten tror ungdomarna blir att omvända folks vanor och rutiner.
– Man måste inte tvätta folien mellan varje användning och någon gång måste man inse att vi inte lever i ett hållbart samhälle. Det tar kanske inte längre tid att använda vår folie jämfört med plastfolie – man kanske bara måste få in en annan rutin, menar Linus.

– Att försöka få folk att förstå att det inte är så jobbigt är vår största utmaning, tror Elin.

Att bivaxfolien har olika mönster bidrar också till marknadsföringsargumenten.
– Det blir lite snygg design i kylen eller frysen, säger Elin och ler.

EcoWrap saluför två olika modeller i två olika storlekar.
– Den lilla kallar vi ”drönaren” och den stora för ”drottningen”. Köper man båda tillsammans får man ”bikupan” till ett rabatterat pris, tipsar Linus.

Text: Lina Svensson, Götene Tidning

Denna sida uppdaterades 2019-10-14

Dela: