< >

2015-01-12

Startar nytt år med att köra fossilfritt

Personalen på samhällsbyggnadskontoret och biblioteket startar det nya året med att köra helt fossilfritt. Två nya fordon har införskaffats genom leasingavtal.

Den större tjänstebilen, Volkswagen Touran, tankas med biogas, ett fossilfritt bränsle som produceras genom att röta till exempel matavfall. Det finns dock en bensintank som reserv. Att det skulle vara en biogasdriven bil var ett självklart val.  Att det blev en Touran beror bland annat på att den modellen har ett bra lastutrymme eftersom personal från biblioteket varje vecka levererar en stor mängd boklådor till olika enheter inom kommunen.

Den mindre bilen, Volkswagen E-up, går helt på elektricitet. Den här tjänstebilen är mest avsedd för kortare sträckor, men kan på en laddning köras upp till 12 mil beroende på väderlek och vägförhållanden. Elbilen drar cirka 1kWh per mil, vilket gör den mycket billig i drift: med dagens elpris cirka 85 öre per mil.

Satsningen på fossilfria fordon ligger helt i linje med budget 2015 och plan 2016-2017 för Skara kommun: ”Skara kommun ska i utfasningen av fossildrivna, men också etanoldrivna bilar och fordon, successivt introducera biogas- och eldrivna fordon vid införskaffandet av nya fordon.”

Kontakt

Christer Haagman, miljöinspektör
Telefon 0511-324 45, christer.haagman@skara.se

Denna sida uppdaterades 2015-01-12

Dela: