< >


Nyfiken på insidan?

Idag startar andra terminen på Viktoriaskolan. Så här nästan fem månader efter invigningen har verksamheten börjat finna sin form i nya lokaler och med en ny organisation.

Intresset har varit stort från allmänheten allt sedan beslutet togs om en ny högstadieskola i Skara. På invigningsdagen kom mellan 4000 och 5000 personer. Även fackpress har visat intresse och skrivit om skolan under byggtiden. Andra kommuner har också hört av sig för att se skolan med egna ögon och ta del av erfarenheter från både byggprojektet och processen att ta skolan i bruk. Första veckan efter invigningen besökte Skolinspektionen Skara för den återkommande revideringen som görs i alla kommuner enligt skollagen. Som en extra bonus fick besökarna möjlighet att se, och låta sig inspireras av, den splitternya skolan.

Stor nyfikenhet

Vid invigningen hade alla skarabor möjlighet att se skolan från insidan. Men det är fortfarande många som inte har varit inne i byggnaden och som velat komma in och titta. En del har efter invigningen tagit chansen att ”bara titta” in, omedvetna om att en skola inte är en offentlig plats i vanlig mening. Den är en arbetsplats för lärare och minderåriga. Därför ska antalet oanmälda besök hållas nere och gäller det ett studiebesök har skolan en rutin för att det ska gå via receptionen på skolan. Då går det att boka en guide som berättar om verksamheten i huset.

Visningar för grupper med specialintresse

När det gäller frågor om skolans tillkomst är det ofta projektchef Mikael Leijon som visar runt och berättar om byggprocessen.

- Vår avsikt med att visa skolan för besökare är att dela med oss till dem som skall bygga en skola i sin kommun. Också de som jobbar inom skola kan ha stor behållning av ett besök för att få idéer och erfarenheter till sitt projekt eller verksamhet, säger projektchef Mikael Leijon.

Under hösten har det varit flera sådana besök och härnäst är det Linköpings kommun som kommer hit.

Övriga visningar

Om en förening vill besöka skolan, ta kontakt med receptionen, telefon 0511-323 00 eller 0511-325 18, så bokas ett besök i mån av tillgång på guide, beroende på vad besökarna vill se.

Nu stänger vi bloggen

Viktoriabloggen startade i april 2015 som ett sätt för allmänheten att få insyn i projektet och följa arbetet med skolan. Under tiden som bloggen har varit aktiv har det varit inlägg om allt från gigantiska balkar och 3D-pussel till recept på bakelser och inblickar i skolans hemliga rum. Det har varit en lång, men spännande resa, och nu är vi framme vid målet: en gemensam högstadieskola gjord för modern pedagogik har tagits i bruk. En skola som samtidigt är ett arkitektoniskt utropstecken i stadsbilden.

Tack för att du var med oss på resan!

Helena Långström Schön
Kommunikatör

 

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades