< >


På allmän begäran - Viktoriabakelsen!

Till Viktoriaskolans invigning komponerade personalen på Kostenheten ett recept som visade sig bli en verklig fullträff. 5 000 portioner bakades till invigningsdagen. 3 600 bitar gick åt där och då, resterande skickades ut till äldreboenden och elever på Katedralskolan samt räddningstjänst. Efter det har flera hört av sig till kommunen och frågat efter receptet. Så här kommer det!

Viktoriabakelsen bakar du enklast i långpanna. Vanligtvis baseras recepten i centralköket på 100 portioner men här har vi beräknat till 12-15 personer:

Botten och lock

  • 4 st äggvitor
  • 3 dl socker
  • 3 dl Rice Krispies

Mellanlägg

Smörkräm

  • 4 st äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 msk vetemjöl (el. maizena)
  • 1 dl grädde
  • 125 gram smör
  • 1 tsk vaniljsocker

Jordgubbsmousse

  • (Ekströms jordgubbsmousse)

Grädde

Gör så här:

  1. Vispa äggvitor först hårt. Blanda i sockret och vispa lika mycket. Blanda sedan i Rice Krispies försiktigt. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i 125 g ca 1 timme. Låt gärna stå på eftervärme. (lämna gärna den i ugnen på eftervärme över natten).
  2. Koka upp äggulor, socker, mjöl och grädde på svag värme tills det tjocknar. Tag av plattan och rör i smöret och vaniljsockret.
  3. Vispa jordgubbsmoussen enligt anvisningarna på paketet
  4. Vispa grädde
  5. Dela botten på mitten så det blir 2 delar.
  6. Bred smörkrämen över den avsvalnade botten.
  7. Bred moussen över smörkrämen.
  8. Bred grädden över moussen.
  9. Avsluta med den andra botten.

...och njut!

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar




Denna sida uppdaterades