Grupprum i halvmåneform, med blått golv.

< >


Identiteter i Viktoriaskolan

Identiteter - arbetslag och lagområden

I Viktoriaskolan är undervisningslokalerna organiserade i arbetslag samlade runt ett gemensamt atrium. I arbetslagen är klassrummen placerade mot fasad och grupprum samt ett gemensamt lagområde ligger närmast atriumet. På så vis skapas en gradvis övergång från de mest sociala rummen närmast atriumet i husets kärna mot rum för koncentration och fördjupning mot fasad. Lagområdet är tänkt att fungera som en flexibel yta som kan användas till undervisning, grupparbete, samlingar och raster. I lagområdena finns även elevskåpen.

Taket på atriumet med härligt ljusinsläpp.

För att styrka identiteten i de olika lagområdena är de gestaltade med olika färger och former. I något är grupprummen runda i ett annat fyrkantiga och varje lagområde har sin egen färgkod.

Rektangulära grupprum med gröna golv.

Grupprum med rött golv.

Rent funktionellt behöver byggnaden inte vara strikt uppdelad i lagområden, elever kan med fördel ha undervisning i flera olika lagområden. Gestaltningsmässigt är en tydlig uppdelning i områdenas identitet däremot viktig. Detta hjälper till med orientering i huset och för att förstå hur byggnaden fungerar och kan användas.

Viktoriaskolan är en väldigt öppen byggnad genom en öppen förbindelse mellan lagområdena och atriumet som i sin tur kopplas ihop med torget och elevrestaurangen på entréplan.

Atriumet bidrar till känslan av den öppna skolan. Man kan lätt se mellan planen.

Kulrörer och material

Varje arbetslag har sina egna accentkulörer. Kulörerna hålls konsekvent i ett lagområde på ett antal olika objekt, som elevskåp, materialskåp och mattor/golv. På bottenvåningen finns inte accentkulörer på fast inredning utan används istället på lösa möbler. Nyckeln till en bra färgsättning/materialhållning är en balans mellan ytor med accentkulör, ytor med neutrala kulörer och ytor med trä. Om vi har fasta möbler med accentkulör strävar vi mot att lösa möbler ska vara neutrala exempelvis. När vi har använt trä på flera olika objekt säkerställer vi att träytorna harmoniserar.

>> I vårt förra inlägg kan du titta på bilder med de olika accentkulörerna

 

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar




Denna sida uppdaterades