< >


Rapport från insidan

Idag var det pressvisning på bygget. Projektchef Mikael Leijon visade vad som har hänt på insidan den senaste månaden.

Rundvandring genom huset
Vi tar hissen upp till tredje våningen. Bygget går framåt precis som det är tänkt och på tre plan samtidigt. När ett moment är klart på tredje våningen fortsätter montörerna en våning ner samtidigt som ett nytt moment börjar längst upp. Så går arbetet framåt, och nedåt, varv efter varv. Och ingen går i vägen för den andre. Det är rätt bra uträknat.

På vandringen genom bygget berättar Mikael Leijon om ljus och rymd och det tänk som ligger bakom placeringen av de nära 40 salarna och lärarnas nio arbetsrum. Som vi för övrigt kan konstatera har en fullständigt underbar utsikt. Arbetsrummen ligger i anslutning till lektionssalarna så att det ska vara lätt för eleverna att få kontakt. Toaletterna på varje våning är utformade med tanke på trygghet. Ingen ska behöva känna sig otrygg för vad som döljer sig bakom dörren till toalettavdelningen. Det är avskilt, men ändå öppet.

Vi tar centraltrappan ner. Särskolans lokaler är inkluderade mitt i byggnaden. Stommen till det som ska bli salar för skapande och media växer fram. Någonstans kommer det också att bli plats för en zoo-avdelning för de djur som Teglaskolan kommer att ta med sig.

Nere i centralhallen kan vi blicka upp och föreställa oss det stora takfönstret långt däruppe, som ännu döljs av byggnadsställningar. Det är volym uppåt men också nedåt. Från gatuplan går vi in på läktaren och blickar ut över gymnastiksalen/idrottshallen nedanför. Och där sitter de stora balkarna som monterades i höstas.

Kommunikationschefen Peter Blom som är här på insidan för första gången säger att det är en sak att höra om bygget och en helt annan upplevelse att få se skolan växa fram.

Under sommaren kommer arbetet att fortgå om än kanske inte i samma takt som under högsäsong. Fasaden och innerväggarna ska stå klara i september.

Har använt insidan
Det märks allt tydligare hur väl arkitekterna har använt insidan även när de har tänkt till om byggnadens yttre i förhållandet till husets placering i staden. Den vackra keramikfasaden av skärmtegel är medvetet utformad så att färgerna går igen från domkyrkans sandstensfasad. Från stadens mitt går nu en linje som visar ett spann på tusen års byggnadskonst. Det är hisnande!

I Skara kommun har vi ett löfte som vi har lovat att leverera varje dag. Det är att tusen år har gjort oss kloka. Och nyfikna på framtiden. Det ska bli mycket spännande att se Viktoriaskolan stå klar om ett år.


Arbetsrummen bjuder på en fantastisk utsikt

Hisnande historia - det går en tidslinje på tusen år mellan Viktoriaskolan och domkyrkan i bakgrunden

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades