< >

Ny lekplats i Olins park

Lekplatsen i Olins Park börjar bli till åren och vi uppgraderar till en trygg, tillgänglig och hållbar lekplats för alla barn mellan 1-12 år.

Rivningen påbörjas den 22 augusti. Därefter fortsätter arbetet med att anlägga en ny lekplats under hösten.

Vi ser fram emot en härlig invigning

Håll ögonen öppna, mer information kommer längre fram i höst.


Den gamla lekplatsen byggdes för över femton år sedan. Den behöver bytas ut, eftersom den är sliten och för att säkerhetskraven för lekplatser har höjts. Nu är den inte längre godkänd.

Trots reparationer de senaste åren, till exempel gummimattan som lagades förra året, har slitaget blivit mer märkbart. Det är många barn som har lekt här genom åren, helt enkelt.

Den nya lekplatsen blir tillgänglighetsanpassad för alla barn mellan 1-12 år. Alla ska kunna hitta något att leka med, oavsett funktionsvariation.

Lekplatsen har ett dubbelt lektorn för lite äldre barn (6+) och ett tillgängligt lektorn för yngre barn. Det finns många sätt och vägar att ta sig upp till tornen med olika svårighetsgrader.

Den nya strukturen innehåller mycket lek även på marknivå, exempelvis så att barnen kan snurra och gunga.

Den mörkgröna, lugna färgen harmoniserar med omgivningen på ett bra sätt. Detaljer i ljusgrönt skapar kontraster vilket ger tillgänglighet för barn med synnedsättning. Genom att välja en ljusare kontrasterande färg på öppningar och lekmoment förtydligar vi var lekaktiviteter börjar och slutar. Detta är även inkluderande då det underlättar för barn med olika funktionsvariationer.

Lekpanelerna på lekplatsen är till för att utveckla barnens olika färdigheter, exempelvis fysiska, kreativa, logiska och att öva lek med olika sinnen.

Lekplatsen är klimatsmart eftersom den kommer att byggas i återvunnen plast från haven. Detta är den första lekplatsen i Sverige som byggs till övervägande del i material av återvunnet marint avfall. Genom att sänka vårt koldioxidutsläpp tar vi ansvar för barnen idag och i framtiden.

Vi ska schakta, grusa, lägga plattor och anlägga planteringar. Och den nya lekplatsen ska anläggas och monteras förstås.

I dagsläget finns inget exakt datum, så vi återkommer om det. Men vi planerar för en rolig invigning senare i höst. Håll ögonen öppna!

Denna sida uppdaterades