< >

Feriepraktik 2022

I år öppnar vi ansökan för feriepraktik den 15 mars. Sista ansökningsdagen är den 8 april.
För er som sökt tidigare så kan ni använda samma användarnamn och lösenord som i fjol.

Feriepraktik är en utmärkt chans för dig att prova på arbetslivet med hjälp av en handledare och bilda en egen uppfattning om hur det är ute på en arbetsplats.

För att kunna söka ska du vara född 2005 eller 2006 och folkbokförd i Skara kommun. När handledaren har visat dig arbetsuppgifterna är det viktigt att du förstår och följer de eftersom du själv ska kunna utföra arbetsuppgifterna på arbetsplatsen.

Skara kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att säkerställa unga och vuxnas arbetsmiljö. Alla platser som skapats är i nuläget preliminära och förändringar under tidens gång kan förekomma, beroende på hur pandemin utvecklar sig. Vid eventuella förändringar kontaktas berörda ungdomar för vidare planering.

Ansök till feriepraktik Länk till annan webbplats.

Arbetsområden

Feriepraktik sker i första hand i kommunens förvaltningar, bolag eller föreningar. Nedan ser du exempel på platser. Klicka på varje rubrik och läs mer om varje område.

Tycker du att det är kul att arbeta med barn och deras lärande och utveckling? Som feriepraktikant på en förskola eller ett fritids så kommer man få uppleva en vardag med högt tempo och varierande arbetsuppgifter. Förutom att vara delaktig i alla inne och uteaktiviteter med barnen så får man få städa och ta ansvar för olika köksuppgifter. För att arbeta här krävs utdrag ifrån belastningsregistret

Är du en omtänksam person som vill förgylla tillvaron för äldre människor? Inom vård & omsorg jobbar man på ett av Skaras boende för äldre. Här får man gå promenader och umgås med de äldre. Att hjälpa till i kök, servera mat samt lite städ och tvätt ingår också i arbetsuppgifterna.

Är du intresserad av matlagning och vill testa på hur det är att jobba i kök? I kommunen finns många kök som lagar och serverar mat till kommunens skolor, förskolor och äldreboenden. Här får du chansen att lära dig allt om matlagning och servering, hygien och specialkost. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna.

Som fastighetsskötare/parkarbetare ansvarar man för den inre och yttre skötseln av fastigheter/egendomar/grönytor. Arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplats men trappstädning, skötsel av grönytor, rabatter, häckar och träd förekommer ofta. Trivs du med att arbeta utomhus med ett fysiskt och praktiskt arbete så kanske detta är något för dig.

Vill du vara med och utveckla Skara kommun till en ännu bättre plats för unga? I sådana fall hoppas vi att du söker feriepraktik som ung kommunutvecklare hos oss på kommunledningsförvaltningen. Du kommer bland annat få lära dig mer om olika samhällsfrågor och hur man som ung kan vara med och påverka utvecklingen i Skara kommun. Att arbeta som ung kommunutvecklare är viktigare än du tror!

Häng med några veckor och se hur det är att jobba på räddningstjänsten i Skara. Här får man lära sig allt om vad ett arbete som brandman innebär. Förutom många praktiska sysslor som beredskap och underhållsarbete, så kommer ni även få vara med brandmännen och träna fysträning.

Vill du jobba praktiskt och tycker du om att hålla rent och snyggt runt omkring dig? Då kanske sommarjobb inom lokalvård är något för dig.

Som feriepraktikant inom lokalvård får du följa med en handledare och hjälpa till att städa kommunens lokaler. Arbetsuppgifterna innefattar allt som har med städ och renhållning att göra.

Under proffsig ledning och tillsammans med andra feriepraktikanter planerar, repeterar och förbereder du för en sagofylld upplevelse för barn- och familj i Petersburgs skogsområde. Efter varje ”föreställning” är det också ni som har lekfulla workshops med barnen/publiken i form av tex lekar och pyssel i skogen. I jobbet ingår också att planera och genomföra ”Uppdraget”. Ni hittar på och bemannar stationer i skogen med olika utmaningar som ska lösas av de lag som ställer upp och tävlar.

Information om perioder

Årets sommar delas upp i två perioder. Den första perioden infaller mellan veckorna 24-28 och den andra perioden mellan veckorna 29-33. Det vanligaste är att man arbetar under tre veckor i sträck någon gång under de ovan nämnda perioderna.
När ni får ett erbjudande om plats kommer det att stå exakt under vilka datum som er feriepraktikplacering är förlagd.

Hur görs ansökan?

Ansökan till feriepratik görs i ett rekryteringssystem som heter Varbi. Har man sökt tidigare år kan man använda samma användarnamn och lösenord som man använde tidigare år. 

Ansökan till feriepraktiken. Länk till annan webbplats.

Har ni frågor eller funderingar kring årets feriepraktik kan ni maila till:
Feriepraktik@skara.se

Denna sida uppdaterades