< >

2018-06-12

Ghoson Sawa

Vi gör varandra bättre

Skara kommun har ett projekt som heter Språkvän. Det hela är en idé om att nya och etablerade Skarabor ska mötas för att bidra till integration.

Jag som är ny projektledare heter Ghoson Sawa och jag tänkte med det här blogginlägget presentera mina tankar kring det här uppdraget och våra planer under sommaren och hösten.

För mig handlar integration om att mötas. Integration är den process som sker när människor med olika erfarenheter möts och lär känna varandra. Integrationen handlar om att alla som bor i ett sammhälle också känner sig en del av det samhället.

I mina erfarenheter med etablerade nya anlända har jag lärt mig att det geografiska avståndet inte är den avgörande komponenten för hur vi ser på andra individer, att känna tillhörighet är viktigt för oss alla.

Öppna och inkluderande samhällen gör oss starkare och tryggare

Men för att lyckas med integrationen behöver även de som redan ingår i det svenska samhället vara öppna för dem som är nya. En viktig del vid integrationen är språkträning, just därför är projektet med språkvänner så viktigt.

Det som händer i projektet under sommaren är att det blir olika gruppträffar och aktiviteter för språkvänner; vid Planteringen, utflykter, grillkvällar på odlingslotterna, barnen är med familjen på en trivselkväll, träffa andra språkvänner och spela minigolf, promenader tillsammans i bland annat Petersburg samt simtävling. Ni kan se alla aktiviteter med alla datum på Skara.se/språkvän.

Framöver kommer vi att ha färre aktiviteter men mer socialt stöd, i synnerhet prioritera kvinnor och den sociala dimensionen.

Olikheter berikar vårt samhälle 

För att kunna göra oss bättre behöver vi se att olikheter berikar vårt samhälle, vi behöver bry oss om varandra, reagera och agera, våga utmana och skapa förändring. Oavsett om vi är svenskfödda eller nysvenska har vi samma möjligheter och ansvar att vara med att skapa ett jämlikt samhälle.

Jag ser fram emot alla möten med människor som Skarabo.

Allt gott!

Ghoson Sawa
Projektledare


Kommentarer
 1. Kommunikationsavdelningen   (Författarkommentar)
  Hej! Vi hade lite strul med anmälningsformuläret i början, med det är tillrättat nu. Skicka gärna anmälan igen, så tar Ghoson kontakt. /Kommunikationsavdelningen.
  # 2
  onsdag, 13 juni kl. 13:52
 2. Emelie Pettersson
  Hej!
  Jag har anmält mig som språkvän, men inte hört något från er tyvärr. Hur ser det ut i sommar/höst?

  Mvh
  Emelie
  # 1
  tisdag, 12 juni kl. 19:31
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades 2018-06-12

Dela: