< >

Nya regler för tobaksförsäljning

Den 20 maj 2016 ändrades Sveriges tobakslag. Ändringarna innebär bland annat strängare märkningskrav och förbud mot smaksatt tobak. Alla som säljer tobaksvaror eller örtprodukter för rökning behöver känna till de nya bestämmelserna.

Ändringarna i tobakslagen började gälla den 20 maj 2016. Just nu råder en så kallad övergångsperiod under vilken tobaksvaror som har tillverkats eller övergått till fri omsättning före den 20 maj får fortsätta säljas till och med den 20 maj 2017. Efter detta datum är det förbjudet att sälja de gamla paketen.

Vad innebär de nya reglerna?

De förändrade reglerna innefattar bland annat strängare krav på märkning på tobakspaket, att smaksatta cigaretter och rulltobak förbjuds och strängare regler kring vissa hälsofarliga tillsatser.

Detaljerad information om de nya regeländringarna finns på Folkhälsomyndighetens webbsidalänk till annan webbplats.

Kortfattat innebär de nya reglerna följande:

 • Hälsovarningar ersätter varningstexter.
 • Det måste vara minst 20 cigaretter i ett paket.
 • Innehållsförteckning förbjuds på cigarettpaket.
 • Tobakspaket får inte likna livsmedel eller kosmetiska produkter.
 • På paketen får det inte hänvisas till smak, doft eller tillsatser (gäller inte snus). Det får inte antydas att en viss vara har miljöfördel.
 • Smaksatta cigaretter och rulltobak förbjuds. Vissa smaker förbjuds redan nu, medan andra fasas ut till år 2020

Hälsovarningar

När det kommer till de nya hälsovarningarna, som ersätter de gamla varningstexterna, gäller som tidigare olika regler för olika varor.

Kortfattat gäller följande:

 • Cigaretter, rulltobak och vattenpipstobak ska ha så kallade kombinerade hälsovarningar som består av varningstext och bild, både på framsidan och baksidan av paketet.
 • På den ena sidan ska det även finnas följande informationstext: Tobaksrök innehåller 70 cancerframkallande ämnen. På den andra sidan ska det finnas en allmän varning: Rökning dödar
 • Övriga tobaksprodukter för rökning, exempelvis piptobak, cigariller och cigarrer, ska ha hälsovarning och allmän varning.
 • Rökfria tobaksvaror, exempelvis snus och tuggtobak, ska ha hälsovarning på de två största ytorna: ”Denna tobaksvara skadar hälsan och är beroendeframkallande”.
 • Örtprodukter för rökning, exempelvis rökmassa för vattenpipa utan tobak, ska ha hälsovarning på förpackningens framsida och baksida: Att röka denna produkt skadar din hälsa

E-cigaretter

Det finns förslag på en ny lag om e-cigaretter med bestämmelser om åldersgräns, hälsovarning, anmälningsskyldighet vid försäljning, tillsyn och straffansvar. Lagen var tänkt att träda i kraft i oktober 2016 men kommer nu troligtvis att bli försenad.

Läs mer om försäljning av tobak på Folkhälsomyndigheten.selänk till annan webbplats.


Denna sida uppdaterades 2020-03-18

Dela: