< >


Minnesbänkar blev verklighet i Skara

Generation efter generation har bidragit till kulturen och atmosfären i Skara. På Krönikebrunnen avbildas personer ur vår tusenåriga historia med betydelse för Skara. Nu finns också nya spår i staden, efter Skarabor som har bidragit till vår kultur och utveckling. Det senaste tillskottet i stadsrummet är bänkar med minnesplaketter.

På tredje söndagen i Advent uppmärksammades den första av minnesbänkarna. Bänken står vid Frihetsstenen i kanten på Djäkneplatsen. Och personen den är uppkallad efter är ingen mindre än Lars-Göran Blank, Julas grundare. Denne fantastiske entreprenör som började med en vedkap och lämnade efter sig Julakoncernen som nu består av över 100 varuhus i fyra länder. Centrallagret i Skara brukar beskrivas som Norra Europas största.

Det var 1979 som Blank startade sin verksamhet på gården Jultorp vid Varaslätten. Där har vi förklaringen till namnet! I oljekrisens spår i slutet av 1970-talet startade Lars-Göran och Irene Blank tillverkning av Julakapen och företaget Jula Industri AB var fött. Idén hämtade Lars-Göran från sin morfar Otto som tillverkade vedkapar för bland annat vedtillverkning till gengasbilar under andra världskriget.

Förutom det imponerande antalet varuhus har Jula;s ägare också Sveriges största privata konstsamling med Zorntavlor - som dessutom visas helt gratis för allmänheten på Skara Konsthotell. Det senaste året har verksamheten utökats ännu mer med förvärvet av Skara Stadshotell där en stor samling Lars Lerin-konst pryder väggarna.

Det var därför inte så förvånande att Skara Stadshotell var med i firandet av minnesbänken den här söndagen. Trumpetfanfarer, tal av Kultur-och fritidsnämndens ordförande Richard Pettersson, mingel och medverkan av Skara Gille lyste upp ceremonin. Att sonen Karl-Johan tog plats på bänken förgyllde tillfället ännu mer. I Skara finns stora entreprenörer och vi kan vara stolta över vårt näringsliv.

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar




Denna sida uppdaterades