Ett glas vatten fylls under vattenkranen
< >

Risk för vattenbrist — för dig som har egen brunn

Under flera år har delar av södra och mellersta Sverige fått mindre nederbörd än normalt, ett underskott som medfört låga grundvattennivåer och låga flöden i sjöar och vattendrag. I samband med låga grund- och ytvattennivåer är det viktigt att du håller dig uppdaterad. 

Innan brunnen sinar

Ju mindre vatten du konsumerar desto längre håller ditt grundvattenmagasin under säsongen. Det lönar sig alltså att spara redan nu.

Bli mästare på att snabbduscha

När du duschar förbrukas 6 till 45 liter vatten i minuten. Under en dusch på 15 minuter går det åt mellan 90 till 675 liter vatten. Varje minut du sparar i duschen, sparar alltså vatten! Tänk på detta när du duschar:

  • Ställ en hink i duschen och samla vattnet som rinner ut i väntan på att det ska bli varmt
  • Korta ner dina duschar
  • Stäng av vattnet i duschen när du tar i schampo/balsam och när du tvålar in dig 

Stäng av kranen

Visste du att du sparar upp till 6 liter vatten i minuten genom att stänga av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig? Om du är en av dem som borstar eller rakar dig med kranen rinnande, förbrukar du upp till 24 liter vatten per dag! Lär också dina barn att kranen ska stängas av när man borstar tänderna – en enkel vana att införa.

Diska smart!

Vid en normalstor disk under rinnande vatten går det åt ungefär 120 liter. Detta kan du göra för att spara vatten vid diskning:

  • Organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar så går det åt mindre vatten för att få disken ren
  • Använd diskbalja för handdisk istället för att diska under rinnande vatten
  • Använd samma glas till dricksvatten under dagen så sparar du disk!

Byt ut slangen mot en vattenkanna

En vattenslang sprutar ut vatten med blixtens hastighet och förbruka så mycket som 1000 liter vatten i timmen. Vattna i stället med en vattenkanna i trädgården. Du kan dessutom minska avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö och vattna på morgonen eller sent på eftermiddagen. 

Gräsmattan klarar torka

Generellt klarar en gräsmatta långvarig torka. Tänk på att det går åt 150 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter.

Sätt ut en regnvattentunna

Om du bor i hus kan du ställa en regnvattenbehållare under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna plantorna, putsa fönster eller annat. 

Utnyttja kylskåpet effektivt

Här är ännu en enkel idé som är smart särskilt under sommarmånaderna. Istället för att låta vattnet rinna tills det är kallt när du vill ha ett glas vatten, fyll istället en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet.

Tvätta smart i tvätt- och diskmaskinen

Börja med att se efter om kläderna verkligen behöver tvättas. I många fall räcker det med att punktbehandla en fläck eller att hänga ut plagget på vädring. Försök att tvätta fulla maskiner. Detta gäller både tvätt- och diskmaskinen. På det sättet undviker du att tvätta halvfullt, och sparar tonvis av vatten – särskilt om dina maskiner inte är vattensmarta.

Undvik att bada i badkar

Ett badkar rymmer cirka 200 liter. Det är mer än en medeldygnsförbrukning för en person i sverige. Ta en snabb dusch i stället.

Reparera droppande kranar

Bli kvitt en av de mest irriterande ljuden i hela världen och stoppa slöseriet av vatten. Ja, nu är det hög tid att fixa den droppande kranen!

Det är inte svårt för den händige att själv fixa en droppande kran för att förhindra att upp till 15 liter vatten varje dag försvinner ner i avloppet – till ingen nytta. Det motsvarar nästan 5 500 liter om året. Det finns flera filmklipp på nätet som guidar dig steg-för-steg.

Tvätta bilen i modern biltvätt

Tvätta din bil i en modern biltvätt. Det finns både automatiska och gör-det-själv-hallar. Biltvätten ska ha oljeavskiljare eller reningsverk för att rena det smutsiga vattnet från tvätten. Välj en tvätt som har vattenåtervinning och allra helst en som är miljömärkt.

Swimmingpool

 Om du har swimmingpool, tänk på följande:

  • Täck poolen för att undvika att vattnet dunstar
  • Stäng av automatiska påfyllningspumpar.


Denna sida uppdaterades