< >


Badklåda/vattenloppor

Det kan hända att man kan får klåda eller utslag efter bad i sjöar. Badklåda orsakas av fågelparasienten cerkarier, som även kallas vattenloppa. Klådan är ofarlig och läker av sig själv. 

Under sommaren får kommunen ofta samtal om att det finns "vattenloppor" vid någon badplats. Det finns inget krav på att anmäla problemet enligt smittskyddslagen. Men kommunen tar gärna emot information för att få en uppfattning om hur utbrett det är. 

Hör då gärna av dig till miljö- och byggnadsförvaltningen om du har varit ute och badat någonstans i kommunen och fått klåda. Ring då 0511-320 00

"Några särskilda smittskyddsåtgärder görs inte om sjukdomen har fått en anmärkningsvärd utbredning inom ett område eller uppträder i en elakartad form (paragraf 5 i smittskyddslagen)." enligt Folkhälsomyndigheten sjukdomsinformation Länk till annan webbplats.

Allmänt förebyggande åtgärder

Man kan inte se på vattnet om det innehåller cerkarier. Dessa kan dock påvisas genom undersökning av snäckorna. Förekomst av cerkarier i vattnet betyder inte att man måste undvika att bada. En offentlig badinrättning behöver heller inte stänga (även om man gör så ibland).

Smittvägar och spridning

Vattenloppor är små larver som ska utvecklas till en inälvsmask som finns hos sjöfåglar. Ibland kan de också leva en period i vissa snäckor. Larverna är så små att vi inte kan se dem med blotta ögat. De simmar vid vattenytan för att hitta en fågel, men ibland angriper de av misstag en badande människa istället. På människan tränger de in någon millimeter i huden, men dör sedan relativt snabbt. Larverna finns mest på grunt vatten och därför drabbas barn oftare än vuxna.

Badklåda är inte smittsam från person till person. Hur lång tid det tar att få symptom är svårt att säga. Symtomen beror på om utsatts för cerkarier tidigare och hunnit bli överkänslig.

Om du exponeras när du väl blivit överkänslig kommer symtomen inom någon eller några timmar.

Symptom och behandling

Om du råkat ut för cerkarier tidigare kan du snabbt få kliande utslag nästa gång du drabbas. Utslagen kan påminna om myggbett och brukar finnas kvar i ungefär en vecka. Enstaka personer kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber. Någon specifik behandling finns inte och är inte nödvändig. Symptomen kan lindras med klådstillande medel och/eller allergimedicin.

Råd 

För att minska risken för badklåda; tar av badkläderna, torka av dig med handduk och duscha gärna direkt efter bad. 

Varmt vatten med lite ättika sägs kunna ge lindring av klådan.
Klådstillande medel och allergimedicin användas om du vill lindra klådan. Precis som för insektsbett finns det risk för en infektion om du river sönder utslagen. I svårare fall bör läkare kontaktas.

För att undvika cerkarier bör badplatsen hållas fri från dy och vattenväxter som drar till sig de djur som masken lever i.

Denna sida uppdaterades