Adress till stadshuset
Södra kyrkogatan 2
532 88, Skara
Öppettider & telefontider stadshuset
Måndag - torsdag
08:00-16:30
Fredag
08:00-16:00
Avvikande öppettider
Telefon
Telefon 0511-320 00
Fax
Faxnummer 0511-320 02
E-post
skara.kommun@skara.se
Du har rätt att få tolk om du behöver. Kontakta oss så att vi kan beställa tolk.
Du som är verksamhetsutövare ska se till så att avfallet som uppstår i din verksamhet hanteras på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt.
I verksamheter uppkommer olika typer av avfall, tillexempel:
Hushållsavfall uppstår även inom verksamheter och det liknar avfallet från privata hushåll. Köksavfall från kök, personalmatsalar och pentryn samt städsopor är exempel på hushållsavfall. Bestämmelserna kring hushållsavfall finns i avfallsförordningen och i Avfallshantering Östra Skaraborgs (AÖS) renhållningsordning.
Järn och andra metaller bör sorteras ut för återvinning. Rent trä kan sorteras ut för återanvändning och återvinning eller i sista hand som brännbart. Impregnerat virke betraktas som farligt avfall. Tegel, betong, sten, jord och grus lämpar sig väl för återanvändning. Även asfalt kan återvinnas. Observera att materialen ska vara fria från farliga ämnen.
För att få reda på vad som räknas som ett farligt avfall kan du titta i avfallsförordningen.
De föremål som utgör farligt avfall anges med en asterisk (*).
Farligt avfall som uppkommer i en yrkesmässig verksamhet omfattas av en mängd regler som ställer krav på bland annat:
Välj i den mån det går produkter som leder till minskad mängd farligt avfall och byt ut farliga produkter till mindre farliga. Genom att minska farliga ämnen i våra kretslopp minskas även risker för miljön och människors hälsa.
Tänk på att:
I din verksamhet ska du förvara farligt avfall så att ingen obehörig kan komma i kontakt med avfallet.
Dokumentation, Anteckningar och inrapportering
För företag och verksamheter som producerar, transporterar, samlar in, behandlar samt mäklar eller handlar med farligt avfall gäller krav på anteckningar.
Rapportera till avfallsregistret
Sedan 1 november 2020 ska den som är anteckningsskyldig även rapportera uppgifter via en e-tjänst hos Naturvårdsverket om det farliga avfallet till ett nationellt avfallsregister.
Från och med den första januari 2022 behöver du rapportera in farligt avfall till avfallsregistret inom två arbetsdagar för att undvika miljösanktionsavgift.
Överträdelse från ovanstående bestämmelse är förenat med miljösanktionsavgift på 5000 kronor.
Transportera farligt avfall
Farligt avfall får endast lämnas till transportörer som har tillstånd från länsstyrelsen. Du måste därför kontrollera att din transportör och mottagare av avfallet har rätt tillstånd.
Om du själv vill transportera det farliga avfallet som uppkommit måste du antingen anmäla det till länsstyrelsen eller söka tillstånd.
Tänk på att det vid transporten ska upprättas ett transportdokument. Det ska innehålla information om bland annat avfallstyp, vikt, producent, transportör och mottagare.
Anteckningar och rapportering av farligt avfall
Du behöver anteckna följande uppgifter om det farliga avfallet som uppkommer i din verksamhet:
Anteckningarna ska sparas i minst tre år.
Från den 1 november 2020 ska alla yrkesmässiga verksamheter som producerar eller hanterar/transporterar farligt avfall rapportera in uppgifter om farligt avfall till Naturvårdsverkets avfallsregister Länk till annan webbplats..
Denna sida uppdaterades
Kontakt
E-post
miljo@skara.se
Miljöchef
Christina Marmolin
Telefon 0511-324 51
Skara kommun
Södra Kyrkogatan 2, 532 88 Skara
Telefon: 0511-320 00
Fax: 0511-320 02
Org.nr: 212000-1702
E-post: skara.kommun@skara.se
Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Du kan välja att godkänna alla kakor, eller gå in på "inställningar" och välja vilken typ av kakor du vill godkänna.