< >

Regler för tobaksförsäljning

Alla som säljer tobaksvaror eller örtprodukter för rökning behöver känna till bestämmelserna i tobakslagen. I tobakslagen ställs krav på märkning på tobakspaket, att smaksatta cigaretter och rulltobak förbjuds och bestämda regler kring vissa hälsofarliga tillsatser.

Hälsovarningar

När det kommer till hälsovarningar gäller kortfattat följande för de olika tobaksvarorna:

  • Cigaretter, rulltobak och vattenpipstobak ska ha så kallade kombinerade hälsovarningar som består av varningstext och bild, både på framsidan och baksidan av paketet.
  • På den ena sidan ska det även finnas följande informationstext: Tobaksrök innehåller 70 cancerframkallande ämnen. På den andra sidan ska det finnas en allmän varning: Rökning dödar
  • Övriga tobaksprodukter för rökning, exempelvis piptobak, cigariller och cigarrer, ska ha hälsovarning och allmän varning.
  • Rökfria tobaksvaror, exempelvis snus och tuggtobak, ska ha hälsovarning på de två största ytorna: ”Denna tobaksvara skadar hälsan och är beroendeframkallande”.
  • Örtprodukter för rökning, exempelvis rökmassa för vattenpipa utan tobak, ska ha hälsovarning på förpackningens framsida och baksida: Att röka denna produkt skadar din hälsa

Mer information om regler vid tobaksförsäljning och vad som gäller vid försäljning av e-cigaretter och påfyllningsbehållare finns på Folkhälsomyndigheten.se. Länk till annan webbplats.


Denna sida uppdaterades