< >

Matsäkerhet hemma

Enkla tips för säker mat hemma

Ungefär hälften av alla matförgiftningar i Sverige inträffar i hemmet. Bakterier som orsakar matförgiftning varken syns eller märks på något annat sätt, vilket gör det svårt att veta om maten du har i kylskåpet är säker att äta. För att minimera risken för magsjuka och hålla nere mängden mat som du måste slänga så finns några enkla tips i köket.

Tvätta händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat och efter du varit på toaletten, bytt blöjor eller lekt med hunden. Flytande tvål är att föredra eftersom smuts och smittoämnen lätt fastnar i sprickorna i en hård tvål. Använda rena redskap och hantera maten på rena ytor. Vanliga smittspridare i köket är knivar, skärbrädor och disktrasor.

Diska skärbrädor, knivar och andra verktyg mellan varje moment, till exempel efter att du gjort salladen och innan du skär upp köttet. Skärbrädan bör köras i diskmaskinen efter att grövre föroreningar först sköljts bort. En repig skärbräda är svår att få ren. Byt därför skärbräda när den blivit för nött.

Använd gärna hushållspapper när du gör rent i köket. Om du använder disktrasa så är det viktigt att byta ofta eller koka den med jämna mellanrum. Bakterier förökar sig fort i det fuktiga materialet och risken är att du sprider bakterier i köket med din disktrasa.

En grundregel för att undvika att orsaka en matförgiftning är att aldrig laga mat till andra när du är sjuk. Förkylningar, magsjukor, diarréer och andra sjukdomar kan spridas via maten. Även i små sår finns det ofta bakterier. Om du har sår på händerna bör du inte hantera mat.

Korskontamination innebär att bakterier eller allergener överförs från en livsmedelsgrupp till en annan. Det kan till exempel vara bakterier från en rå kyckling som hamnar på ett salladsblad. När kycklingen tillagas dör de flesta bakterier, men eftersom sallad normalt inte värms innan den äts så är risken stor att den som äter salladen blir sjuk. För att undvika korskontaminering är det viktigt att separera råa livsmedel från rätter som är färdiga att äta.

Förvara rått kött, kyckling och skaldjur under övriga produkter i kylen så att de inte kommer i kontakt med andra livsmedel och så att köttsaft och liknande inte droppar ner på annan mat.

Använd helst en skärbräda för rått kött och en annan för sallad och annan mat som är färdig att ätas. Rengör alltid verktyg, skärbrädor och arbetsbänkar efter att de kommit i kontakt med rått kött, kyckling eller skaldjur. Lägg aldrig upp färdig mat på tallrik, fat eller skärbräda där det nyligen legat rått kött eller liknande.

Bakteriers tillväxt påverkas mycket av temperaturen i deras omgivning. En av de vanligaste orsakerna till matförgiftning är att bakterier i maten vuxit till på grund av att den förvarats för varmt eller stått framme för länge. De flesta bakterier trivs bäst i cirka 40°C och i den temperaturen är därför tillväxten av bakterier allra högst.

Ställ in ditt kylskåp på cirka + 4 °C. En del livsmedel klarar sig bra under + 8 °C medan andra helst bör förvaras under + 2 °C. Tänk på att hållbarheten på produkterna är kopplade till förvaringstemperaturen. I en kall kyl blir hållbarheten längre. Temperaturen i frysen ska inte vara över - 18 °C. Glöm inte bort att kolla temperaturen i kylskåpet någon gång då och då.

Om du vill kyla ned och spara mat som du tillagat bör nedkylningen gå fort. Undvik att ställa in varm mat direkt i kylskåpet eftersom de andra varorna runt omkring kan bli varma. Ett bra sätt att kyla ned är att lägga maten i en låg och bred behållare som placeras i diskhon fylld med kallt vatten. Om du får mycket mat över så dela upp resterna i mindre behållare så kyls de snabbare.

Att tillaga eller hetta upp maten är ett sätt att döda bakterier. Maten är ordentligt tillagad när den varit uppvärmd i tillräckligt hög temperatur under tillräckligt lång tid för att ta död på de bakterier som orsakar matförgiftning.

Använd gärna en termometer för att kontrollera kärntemperaturen i kött och kyckling som tillagas. Koka upp soppor och såser om du återuppvärmer dem.

Tillagning i mikrovågsugn kan ibland medföra att livsmedlen värms upp ojämnt. För att vara säker på att det inte är kallt i mitten av den mat som värms är det bra att röra om i maten och använda mikrovågsugn med roterande tallrik och täckkåpa.

Våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten. Och det går att göra mycket för att hålla maten fräsch, undvika magsjuka och slippa slänga mat i onödan.

 • Håll maten kall från butiken till hemmet.
 • Ha ordentligt kallt i kylskåpet.
 • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat.
 • Håll varm mat varm och kall mat kall.

Att ta hand om maten minskar matsvinnet, till exempel genom att man handlar klokt, förvarar rätt och inte tar fram mer mat på bordet än vad som går åt. Eventuella rester ska snabbt tas om hand och kylas ned.

Se till att snabbt placera kylvaror som du köpt hem i kyla. Om du har långt till affären kan det vara bra att under sommarmånaderna ha med en kylväska att packa i.

 • Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
 • Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är + 4-5 grader. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
 • Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
 • Tina eller marinera aldrig mat i rumstemperatur. Använd kylskåpet eller tina i mikron.
 • Använd inte samma skärbräda och kniv för rått kött och sallad, eller diska redskapen noga emellan.
 • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
 • Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!
 • Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
 • Tvätta händerna och använd gärna spritservetter efter toalettbesök, efter att du varit i kontakt med djur och innan du ska laga mat.

Denna sida uppdaterades