Adress till stadshuset
Södra kyrkogatan 2
532 88, Skara
Öppettider & telefontider stadshuset
Måndag - torsdag
08:00-16:30
Fredag
08:00-16:00
Avvikande öppettider
Telefon
Telefon 0511-320 00
Fax
Faxnummer 0511-320 02
E-post
skara.kommun@skara.se
Du har rätt att få tolk om du behöver. Kontakta oss så att vi kan beställa tolk.
Vid produktion av livsmedel måste man alltid iaktta god livsmedelshygien som säkerställer att livsmedel är säkra, hälsosamma och rena. En sjuk person får inte komma på jobb. Handtvätt är av största vikt när det gäller att bekämpa coronaviruset. Sjukvården ansvarar för instruktionerna som rör arbetstagarnas hälsotillstånd.
Enligt vad vi vet nu smittar COVID-19 inte via livsmedel. Risken för spridning via ytor och bestick/tänger anses inte heller vara betydande.
Coronaviruset COVID-19 överlever inte och förökar sig inte i livsmedel. De grundläggande anvisningarna om tillredning och hantering av mat gäller för alla livsmedel.
COVID-19 har inte konstaterats smitta via mat eller dryck. En sjuk person ska inte besöka restauranger, eftersom han eller hon kan smitta ner andra människor.
Enligt befintlig information kan man inte få COVID-19-infektion via mat. Att köa tätt inpå varandra betraktas som den största infektionsrisken med buffémat. En sjuk person ska inte besöka restauranger, eftersom han eller hon kan smitta ner andra människor. Tvätta alltid händerna innan du går för att äta. Om det inte är möjligt att tvätta händerna genast före maten, är det skäl att använda handdesinfektionsmedel.
Med matförgiftning avses en sjukdom som smittar via mat eller dryck. Enligt befintlig information orsakar coronaviruset COVID-19 inte matförgiftning.
Nej. Man blir inte sjuk om man äter livsmedel som det finns coronavirus på. Coronavirus smittar via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen.
Är man sjuk bör man inte jobba. Om ert livsmedelsföretag har en medarbetare som har blivit sjuk - följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
En livsmedelsverksamhet ska följa sina ordinarie rengöringsrutiner för kök och servering. Alla ytor som ofta berörs (till exempel dörrhandtag, armstöd, bordsytor, ljusbrytare, vattenkranar) ska rengöras omsorgsfullt och ofta. I offentliga lokaler där människorna ofta rör ytorna, ska städningen göras åtminstone dagligen. Om det är möjligt även oftare till exempel varje 2-4 timmar speciellt under epidemin. Använd lämpligt desinfektionsmedel. Vanliga desinfektionsmedel gör att coronaviruset förlorar sin förmåga att smitta.
Vanliga rutiner gäller. Man blir inte sjuk om man äter livsmedel som det finns coronavirus på. Coronavirus smittar via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen.
Denna sida uppdaterades
Kontakt
E-post
miljo@skara.se
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Livsmedel m m
Peter Johansson
Telefon 0511-321 63
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Livsmedel m m
Erika Dahlberg
Telefon 0511-321 54
Information
Skara kommun
Södra Kyrkogatan 2, 532 88 Skara
Telefon: 0511-320 00
Fax: 0511-320 02
Org.nr: 212000-1702
E-post: skara.kommun@skara.se
Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Du kan välja att godkänna alla kakor, eller gå in på "inställningar" och välja vilken typ av kakor du vill godkänna.