< >


Småhustomter

Skara kommun kan erbjuda lediga småhustomter i Skara, Axvall, Varnhem, Eggby och Ardala. De flesta tomter är klara att bebyggas direkt medan några först kräver fastighetsbildning och framdragning av vatten, avlopp och el.

Ardala

Sex kilometer väster om Skara, nära E20, ligger Ardala. I det lilla samhället bor omkring 700 personer.

Axvall

Skaras näst största tätort ligger åtta kilometer öster om Skara och här bor omkring 1100 personer. Axvall ligger nära riksväg 49 och har bra pendlingsmöjligheter med kollektivtrafik till både Skara, Skövde och Lidköping.

Eggby

Nordost om Skara ligger Eggby, där det bor drygt 230 personer. Från Eggby har man nära till olika sjöar och i området finns många fina vandringsleder.

Skara

Skara har tusen års historia och en alldels särskild karaktär, där varje generation har gjort avtryck i stadsbiden. 2016 blev Skara utsedd till Skaraborgs vackraste stad av arkitekturskribenten Mark Isitt.
Tomter finns på Brogården, Skaraberg och i Sörskogen.

Varnhem

Historien är alltid nära i Varnhem och ger karaktär åt samhället. Klosterområdet med kyrkan och Kata Gård är i dag ett välkänt turistmål. I Varnhem bor i dag drygt 700 personer och orten ligger 13 kilometer öster om Skara. Läget nära riksväg 49 erbjuder pendlingsmöjligheter och bra bussförbindelser.

Tomtkö

Kommunens tomter fördelas i tur och ordning till dem som anmält sig till kommunens tomtkö. Det kostar 200 kronor/år att stå i tomtkön. För att registrera dig fyller du i en anmälningsblankett och betalar in anmälningsavgiften. När vi har registrerat detta får du en plats i kön.

Läs mer om tomtköns bestämmelser

Reservera en tomt

Är du intresserad av någon av de lediga tomterna kan du, om du står i tomtkön, reservera den tomten. Det kostar inget att göra en reservation, men du kan bara välja en tomt. Kontakta oss och berätta vilken tomt det gäller så reserverar vi den åt dig.

Du får ha tomten reserverad i sex månader och under den tiden måste en bygglovsansökan lämnas in till plan- och byggenheten, på Stadshuset i Skara. Om vi inte fått in någon bygglovsansökan kommer vi göra tomten tillgänglig för alla i tomtkön igen. Om du har särskilda skäl kan reservationstiden förlängas i ytterligare sex månader. När vi fått in bygglovsansökan gäller reservationstiden så länge bygglovet är giltigt.

Nya tomter

När nya tomter släpps gäller andra regler. Information om de nya tomterna skickas ut till alla i tomtkön och läggs ut på kommunens hemsida. Under den tid som kallas annonseringstid (oftast två veckor) kan alla som står i tomtkön lämna in en intresseanmälan om att reservera en eller flera tomter. Tomterna reserveras sedan efter den ordning som intressenten har i tomtkön.

Denna sida uppdaterades

Dela: