< >


Bladhska huset ska få ny färg - men inte riktigt än

Skara är en stad med många kulturella pärlor och Bladhska huset är ett av dem. Det lilla gula trähuset vid Prubbatorget lyser upp på ett välkomnande sätt mellan de mäktiga byggnaderna på varje sida. Det är inte lätt att konkurrera med domkyrkan och biblioteket men på något vis lyckas Bladhska huset komplettera stadsbilden. Det tillför det där lilla extra som ger staden dess karaktär - här kan byggnader från alla tider och alla utföranden samsas.

Eftersom Bladhska är en viktig kulturbärare behöver det också behandlas med kärlek. Alla trähus behöver målas om då och då, men efter ett tag kan det behövas en mer genomgående översyn. Gammal färg behöver tas bort helt och hållet före ommålning och överflödig linolja i träet behöver tid för att torka ut.

Patrik Lundgren på Varnhems Måleri och fastighetschef Anders Svärd inspekterar fasaden på Bladhska huset. Nu drar arbetet igång med att ta bort all gammal färg.

Två år att torka

För att den gamla överflödiga linoljan som har trängt in i träet ska torka ut behöver huset stå trärent i upp till två år. Det gör att den nya färgen sedan inte släpper och bildar bubblor.

Göran Sand på Varnhems Måleri har varit involverad i ommålning av Bladhska huset flera gånger sedan 1993.

- Det är väldigt noga med att det är bra färg, vi har haft mycket hjälp av Västergötlands museum under åren. Det är inte bara till att måla - färgen behöver beställas och den handbryts. Allting görs traditionellt, på det gamla viset, säger Göran.

Men innan arbetet kommer så långt är det ett stort arbete med att ta bort den gamla färgen. Sedan ska huset få tre lager färg så att det står väl rustat för framtiden.

All verksamhet i huset pågår som vanligt under tiden.

Helena Långström Schön,
kommunikatör

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades