En tjej håller i en hund som nyfiket tittar sig omkring i Botan.

Var vill du rasta din hund? Var går du på långpromenad i vackert höstväder?

< >


Tänk fritt om framtiden

Det enda vi vet om framtiden är att saker förändras. Tänka rätt är stort men tänka fritt är större, var det visst någon som sade en gång. Det är lite den inställningen som efterfrågas när kommunen nu tar fram en plan som påverkar många under lång tid framöver.

Det samhälle som vi har idag kan se annorlunda ut om tio år. Vi behöver egentligen bara gå ett halvår tillbaka för att se hur mycket förutsättningarna kan förändras. På den här tiden har vi lärt oss om social distans men också att uppskatta naturen på ett helt nytt sätt. Kanske har du till och med fått nya favoritplatser? Tänk dig nu att de platser du har lärt dig att uppskatta kan komma att förändras. Det är mänskligt att tänka att vissa saker och platser aldrig kommer försvinna, det är sådana vi är. Det som är uppskattat kan vi lätt ta för givet. Det kan exempelvis vara en park, en skogsdunge, en charmig byggnad eller en lekplats. Men det är inte självklart att andra har samma uppfattning. Någon vill istället bygga ett hus. Någon annan vill starta en verksamhet just där. Det är viktigt att beslutsfattare får veta vad allmänheten vill bevara så att utvecklingen riktas till platser där förändring skapar något positivt och utvecklande istället för saknad. Istället för att bygga bostäder precis på en älskad plats kan man bygga i nära anslutning till den uppskattade platsen så att den bevaras och bostäderna får ett mervärde.

Det är svårt att odla potatis på berg

Det är viktigt att veta att förändring inte behöver ske på mark som ännu inte är bebyggd, oavsett om det gäller bostäder, industrier, kontor eller handel. Platser kan ändra användning! Plan- och bygglagen säger att marken ska användas till det den är mest lämpad för. Det är svårt att odla potatis på berg, men det går att bygga bostäder både på berg och odlingsbar mark. Så vad ska vara var? Är skogen en trädåker för framtida plankor eller är det en plats för rekreation och svampplockning?

Var är du om tio år?

En översiktsplan görs ungefär en gång var tionde år så det är lång tid emellan. Om du är 18 år idag och har en dröm om var du vill ha ditt familjeliv i framtiden är det alltså läge att skydda det nu, eller påverka så att kommunen riktar framtida boenden till platser som inte är exploaterade ännu. Är du istället senior och har en dröm om ett pensionärskollektiv i gemenskap ja, då är det hög tid att börja planera minst sju år innan du vill flytta in. Det tar lång tid att planera nya bostadsområden.

En stad innefattar många olika delar och vi människor är så olika. En del hänger mest inomhus medan andra uppskattar mötesplatser utomhus. Var vill du rasta din hund? Var går du på långpromenad i vackert höstväder? Kan vi mötas och spela boule eller köra med kick-bike utan att hyra lokal? Kan 11-åringarna cykla själva till skolan på ett säkert sätt eller känner du som är förälder att du måste skjutsa med bil? Alla dessa frågor ryms i arbetet med en översiktsplan och det är därför kommunen nu ber sina invånare att tycka till om framtiden.

Finns det rum för galna idéer?

Bor du i Skara kommun är du den bästa ambassadören för din kommun. Berätta för oss vad du tycker gör Skara unikt och krydda gärna med lite halvgalna idéer. Översiktsplanen är inget tråkigt och oväsentligt dokument. Den styr vår framtid. Därför är det viktigt att du, liten som stor, talar om vad du vill i översiktsplanen eftersom den är grunden för all efterkommande detaljplanering. Så ta chansen att tycka till om favoritplatser, bostadsbyggande och utveckling. Det tar inte många minuter. Du kan tycka till fram till årets slut. Lycka till!

www.skara.se/oversiktsplan Länk till annan webbplats.

Linda Fröberg
Planarkitekt

PS! Även om du inte bor i Skara kommun kan du tycka till. Då kommer vi att se dig antingen som en av våra många, härliga besökare eller också som en framtida ambassadör och Skarabo.

 

Kommentarer
  1. Göran Aldén
    Man glömmer tydligen bort långa motionsspåret i planteringen den standarden skulle aldrig accepterats i Petersburg
    # 1
    måndag, 22 november kl. 18:43
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades