< >


Nöjd kund producerar egen el

Billy Ström i Händene tyckte han hade gjort allt för att minska energiförbrukningen i sitt eluppvärmda hus. Men då öppnade sig helt nya möjligheter.

Billy blev intresserad av energieffektivisering i det egna boendet eftersom han arbetar med bl.a termografering, att jaga energiläckor med hjälp av värmekamera.

- Efter tilläggsisolering av väggar och vind samt fönsterbyte hade jag fått ner energiförbrukningen från 18 000 kWh till 11 000 kWh i huset, som har elvärme. Jag har alltid varit teknikintresserad och kollat in nya grejor och hade läst lite om solceller men visste inte så mycket om det. Då såg jag att det skulle vara en föreläsning om solenergi på kommunens bygglovskväll, säger Billy.

Föreläsningen var i slutet av april 2017.

- Jag tog upp grunderna hur solceller fungerar, om lagar och regler kring installation och elförsäljning. Jag gick också in på lönsamhet, berättar kommunens energirådgivare Thomas Skagenborg.

Billy gick hem och läste på i informationen han hade fått med sig. Han tog in offerter och redan i september fanns en solcellsanläggning på uthusets tak.

- Eftersom jag gillar att greja med saker ville jag installera anläggningen själv, och det blir ju dessutom billigare, säger Billy.

Som företagare är han van vid pappersarbete, så han ansökte själv om solcellsbidrag och elcertifikat och pratade med nätägaren Skara Energi, om installation av solceller.

Överskottet säljs med god förtjänst

Anläggningen är på 7 kW. Den har 24 solcellspaneler och är placerad i väst- sydväst. Solcellerna producerar drygt 5 300 kWh per år. Billy har genom det sänkt sin elförbrukning från 11 000 kWh till 8 500 kWh. Överskottet soliga sommardagar säljs till Vattenfall med god förtjänst. Även staten bidrar med 60 öre per såld kilowattimma.

Kostnaden för anläggningen och elinstallationen var 109 000 kr. Av detta fick Billy tillbaka 30 procent i solcellsbidrag.

- Jag är jättenöjd med solcellerna, det är den bästa investering jag gjort. Avkastningen är runt 8 procent på insatt kapital, säger Billy och skiner i kapp med solen.

- Informationen jag fick från Thomas gjorde att jag kunde gå vidare och vågade satsa på det här.

Hans råd till alla som funderar på solceller är: 

- Tveka inte, kör på bara, men tänk även på övrig energiförbrukning i huset, så kolla över de förbättringar du kan göra där först.

Bli del av klimatomställningen

Att producera sin egen el med hjälp av solceller på det egna taket är ett sätt att bli delaktig i klimatomställningen. Den el du producerar minskar användningen av fossila bränslen i Europa. Genom lokal produktion minskar även ledningsförlusterna i det svenska elnätet. De uppgår till 2 procent av total elproduktion.

Vill du veta mer om solceller eller energieffektivisering kontakta energi- och klimatrådgivningen i Skara kommun, kontakta:

Thomas Skagenborg
Energi- och klimatrådgivare

Kontaktuppgifter

 

 

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades