< >


Ett drömhus i en drömmiljö

En kall och frostig decemberdag 1999 flyttade Maria, Magnus och deras nyfödde son till Varnhem. Till en villa mittemellan stad och land. Husets ingång vetter mot ett bostadsområde med liv och rörelse och baksidan mot lugnet och den natursköna landsbygden. En perfekt kombo helt enkelt!

– När man kommer hem efter en arbetsdag och andas in lantluften då vet man att man är hemma, skrattar Maria.

Efter flera års letande hittade paret äntligen huset de länge letat efter. Villan byggdes 1923 och har en unik och spännande historia. Faktum är att huset är en flygel till en mangårdsbyggnad som aldrig blev av. En man vid namn Ludvig, som under flera år befunnit sig i Amerika, flyttade hem till Sverige full av inspiration att bygga något till sig och sin familj.

– Han började med att bygga ett hus till sina två systrar. Tanken var att han skulle byggt en till flygel och ett stort hus till honom själv. Men det blev aldrig så och jag har aldrig fått reda på varför, berättar Maria.

Idag bor de tillsammans med sina två söner och hunden Doffi i den charmiga och gedigna villan. På 1920-talet var det populärt att använda kakelugnar för uppvärmning och villan har berikats med hela fem stycken. Året som villan genomgick sin första stora renovering var på 1970-talet och under detta decennium var kakelugnar inte alls lika hett. Idag är kakelugnen åter en populär rumsvärmare, men kanske i en högre grad en eftertraktad stämningsskapare med hög mysfaktor.

– Vi är väldigt tacksamma att man valde att bevara kakelugnarna. De är väldigt vackra och unika, och en del av husets historia, säger Maria och tillägger att de idag använder tre stycken flitigt.

På baksidan av huset ligger en kulle. Härifrån är utsikten magisk och kvällssolen når platsen lång in på kvällstimmarna. Här har paret byggt en spaanläggning med bastu, pool och en stor terrass. – När vi flyttade till huset hade den tidigare ägaren lämnat kvar två stolar uppe på kullen. Det tog ett tag innan vi förstod varför, men kvällssolen når platsen till dess att den går ner. Vi valde att bygga vårt sommarställe i trädgården, skrattar Maria.

Det har gått 19 år sedan familjen flyttade från torpet i Melldala. De senaste åren har det hänt en hel del i Varnhem. Stora satsningar har gjorts för att bevara och utveckla de unika kultur-och naturvärdena och göra området attraktivt både ur ett boende-, näringslivs- och besöksperspektiv. Något som Maria märkt av och är väldigt glad och tacksam över. – Jag är så glad och tacksam över att man tar tillvara på den fantastiska miljö som är här. Det kulliga landskapet, den växlande miljön och alla småsjöar gör mig stolt över att bo i Varnhem, fortsätter hon. Åren när barnen gick i Varnhemsskolan är förbi men Maria minns det som en bra tid. Här har barnen haft en trygg uppväxt med nära till skola, kompisar och fritidssysselsättningar. Man tar sig enkelt och lika fort till såväl Skara som Skövde. – Jag ångrar mig inte en sekund att vi flyttade hit. Här finns allt vi önskar och behöver, avslutar Maria.

Marias topp 3  "Bästa sakerna att göra i Varnhem"

  1. Vandra upp till vattenfallen bakom kyrkan. På våren är det en otroligt vacker plats!
  2. Åka till Hornborgasjön
  3. Cykla! I och runt Varnhem finns många fina cykelvägar, speciellt vägen till Drottningkullarna. Under sommaren cyklar hon även till Skärv där hon hittat sin favoritbadplats i Bysjön bakom kyrkan. Maria med hunden Doffi framför huset i Varnhem

Hanna Johansson
Kommunikatör

Läs mer!

Broschyren Leva & bo i Skara Länk till annan webbplats.

 

 

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer

Denna sida uppdaterades