Adress till stadshuset
Södra kyrkogatan 2
532 88, Skara
Måndag - torsdag
08:00-16:30
Fredag
08:00-16:00
Telefon 0511-320 00
Fax 0511-320 02
E-post skara.kommun@skara.se
Du har rätt att få tolk om du behöver. Kontakta oss så att vi kan beställa tolk.
Vi utrustade tolv cyklister med vinterdäck. I gengäld lovade de att cykla till jobbet tre dagar i veckan och rapportera om väglaget på de olika sträckorna.
En av våra vintercyklare är Anders Nyblom. Han är en erfaren vanecyklist som har fått ihop livspusslet med cykel året om. Med sin trehjuliga elcykel tar han med barnen till fritids och förskola, innan han själv beger sig till jobbet. Han säger att det kan vara väldigt lurigt väglag när man kör bil men med en trehjulig elcykel så tar man sig fram utan problem. Med lite musik i lurarna blir resan ännu roligare för barnen, som sitter i vagnen framför cykeln. Bra idé, eller hur?
Det kan finnas utmaningar med att cykla på vintern, men också många positiva aspekter. Det är hälsosamt att röra sig mer i vardagen och att cykla är billigare än att ta bilen. Detta, och själva äventyret i sig, kan vara anledningen till att så många anmälde sig som vintercyklister när kommunen gick ut och sökte frivilliga cyklister i höstas.
Faktum är att engagemanget och gensvaret var så stort i Skara att det uppmärksammades av Västra Götalandsregionen, som ytterst ansvarar för projektet. Nu visar det sig också att våra vintercyklare är flitigast på att cykla. I de rapporter som cyklisterna skickar in delar de med sig av sina intryck hur det har fungerat hittills.
Elisabeth Lundberg och Elin Lood kom förbi på en fika häromdagen. Elin anmälde sig som vintercyklist för att hon tyckte det var kul att testa och för att hon ville påverka vinterväghållningen, som hon inte tycker fungerade så bra där hon bor. Elisabeth blev inspirerad av sina kollegor på jobbet. De har använt dubbdäck länge och cyklar året om. ”Kan de, kan väl jag”. Även om man pendlar finns det sätt att påverka det klimatavtryck man gör. Numera tar Elisabeth cykeln till bussen och reser sedan kollektivt till jobbet.
Elin tycker att dubbdäcken har gjort stor skillnad och att det blir en annan trygghet, ungefär som att cykla på sommaren. Elisabeth håller med och lyfter även fram andra aspekter, som att slippa vara beroende av bilen, inte behöva skrapa rutor, inte behöva slå på motorvärmaren. Vintercyklisterna har reflexvästar men andra trafikanter kan synas dåligt och en del bilister kör rätt fort även i dåligt väder. Annars fungerar det bra med cyklingen, tycker de.
Kommunen har flera anledningar till att vara med i projektet och puffa för vintercykling. Det är miljövänligt, det ökar folkhälsan, det minskar trycket på parkeringar i centrum. Dessutom är det ett bra sätt att få reda på vilka sträckor som känns bra att cykla, och vilka som kan behöva åtgärdas för att öka tryggheten. Det blir även ett kvitto på hur vinterväghållningen upplevs.
Vid fikat visade Elin och Elisabeth på en karta vad de tyckte behövde fixas till för att fler ska vilja och våga cykla. Det, och de andra vintercyklarnas rapporter är guld värda för en kommunutvecklare.
Ett gott råd är att se över cykeln och din egen utrustning
När du är ute i trafiken kanske du lägger märke till något som behöver åtgärdas. Felanmäl gärna gatubelysning som inte lyser, eller skador på vägbeläggningen. Det kan du göra via app, hemsida eller telefon.
Helena Långström Schön
Kommunikatör
Denna sida uppdaterades
Skara kommun
Södra Kyrkogatan 2, 532 88 Skara
Telefon: 0511-320 00
Fax: 0511-320 02
Org.nr: 212000-1702
E-post: skara.kommun@skara.se
Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Du kan välja att godkänna alla kakor, eller gå in på "inställningar" och välja vilken typ av kakor du vill godkänna.