Karl-Johan Blank, Jula Holding­koncernens ägare och koncernchef har varit med från starten för 40 år sedan.

Drönarbild av Julas centrallager i Skara
< >

Följ med på Jula Holdings expansionsresa

Det startade på gården Jultorp i utkanten av Varaslätten. Året var 1979. Familjen Blank började då tillverka och sälja vedkapar hemma på gården (Jula Industri AB). Inte kunde man väl då ana att familjeföretaget 40 år senare skulle vara en framgångsrik internationell koncern på stark frammarsch. Då som nu präglad av samma entreprenöranda, nyfikenhet och drivkraft – ”Vi siktar högre”.

– Det har varit en fantastisk resa. Jag kommer väl ihåg när jag började jobba tillsammans med mina föräldrar, Lars-Göran och Irene. Vi sålde även tillbehör på postorder. Det var högt tempo, jag skötte allt möjligt, svetsade och svarvade, sprang mellan de olika husen på gården och plockade varor och packade paket, fotograferade till katalogen, gjorde marknadsföring och framför allt mycket inköp med mässresor framför allt till Europa, Asien och främst Kina från mitten av 1980-talet tillsammans med min far, berättar Karl-Johan Blank, Jula Holdingkoncernens ägare och koncernchef som varit med från starten och är central för verksamhetens utveckling under de 40 åren.

Det har onekligen hänt en hel del sedan dess, konstaterar han. Jula är inte bara en av Sveriges mest framgångsrika handelskedjor med försäljning via 101 varuhus och över nätet. Det är idag en växande koncern, alltid med kunden i fokus, sex bolag som kommer ha en omsättning på över 8 miljarder kronor 2019.

Skara kom tidigt att bli själva navet i den med åren allt mer omfattande verksamheten. Karl-Johan Blank, som gick tekniskt gymnasium i Skara, lärde känna staden och såg potentialen för handel vid Skaraborgs mest trafikerade korsning mellan E20 och väg 49. Det var också här det första varuhuset invigdes 1985 i det nystartade gemensamägda familjeföretaget Jula Postorder AB (dagens Jula AB).

Sedan 15 år tillbaka styrs verksamheten från det gigantiska centrallagret som även hyser Jula Holdingkoncernens huvudkontor, även det vid E20. Julas centrallager, norra Europas största i sitt slag, har byggts ut i omgångar och är idag drygt 150 000 kvadratmeter stort, och nu är ytterligare en expansion om 28 000 kvadratmeter på gång.

– Vi är från bygden och vill som kommunens största privata arbetsgivare bidra till både Skaras och hela Skaraborgs tillväxt och utveckling. Varje nytt Julavaruhus som etableras på våra marknader ger nya jobb i regionen. Det är viktigt för oss. Vi verkar på ett av Sveriges bästa logistiklägen, poängterar Karl-Johan Blank.

Efter hand började handelskedjan växa fram, en utveckling som fortsätter. I år har fyra nya Julavaruhus öppnat.

– Och nu ökar vi etableringstakten ytterligare, betonar Karl-Johan Blank. Under 2020 kommer minst tio nya varuhus att öppnas i Sverige, Norge och Polen. Samtliga etablerade med stor noggrannhet i bra skyltlägen med den stora, röda och välkända logotype som för 40 år sedan.

Framgångssagan med Julas alla varuhus är som sagt en del i en växande helhet – Jula Holding. Tanken är att koncernen med sina olika delar – handel, fastigheter, finans, logistik och hotell – ska köpa, starta och utveckla nya och befintliga verksamheter.

– Vi vill skapa tillväxt och värde i allt som vi gör. Vi har alltid varit nyfikna på nya och spännande projekt. Vi har också alltid en vilja att växa med lönsamhet. Det gäller fortfarande, säger Karl-Johan Blank.

Han betonar att koncernen, med sina cirka 3500 engagerade medarbetare, varav cirka 700 i Skara, är offensiv i alla sina delar. Det handlar om en ständig vilja att fortsätta växa och utvecklas. Att hela tiden vara öppen för nya och spännande affärsidéer och inte minst att hitta partners för samverkan.

– Vi vill med den spännande bredden i koncernen bygga något starkt för framtiden. Vi har en långsiktighet i allt vi gör. Det handlar dels om att inte lägga alla ägg i en korg, utan att istället sprida riskerna, och dels om en stark vilja att som familjeföretag föra livsverket vidare till kommande generationer. Det har gått bra i 40 år och vi tror på fortsatt framgång, avslutar Karl-Johan Blank.

Följ med på vår fortsatta expansionsresa

Här finns stora möjligheter att växa och utvecklas – tillsammans.
Kontakta: Magnus Sigurd, affärsutvecklingschef 0701-90 89 11

Text: Per-Åke Hultberg

Denna sida uppdaterades