< >

Antagningsprov

Färdighetsprövning Estetiska programmet
– inriktningarna dans och teater

Funderar du att söka till det estetiska programmet, inriktning dans eller teater, vid Katedralskolan i Skara? Undrar du över hur färdighetsprövningarna går till?  Här får du veta allt du behöver för att kunna förbereda dig, och se fram emot färdighetsprövningen som en rolig erfarenhet!

Färdighetsprövningen i teater

En lektion där du i grupp får prova hur en teaterlektion kan se ut. Ofta innehåller lektionen olika enkla improvisationsövningar och teaterlekar, inga förkunskaper krävs. Det går inte att förbereda sig, mer än att det är viktigt att man vet att det är en möjlighet att se, och känna efter, om det vi har att erbjuda är vad du söker. Det är alltså i hög grad en möjlighet för dig som elev att pröva oss! Det kan vara en bra idé att klä sig i bekväma kläder som tillåter att man rör sig.

Teatern är ett nytt ämne för många, och därför är denna möjlighet viktig - ju fler som hamnar rätt från början desto bättre. Man får också en chans att träffa sina blivande klasskamrater vilket kan kännas tryggt, och man får också en möjlighet att samtala med elever som redan går hos oss, så att man kan skaffa sig så mycket information som möjligt.

Man får även vara med om en kort intervju. Där får vi en chans att svara på frågor, en del elever vill veta mer om språkval, högre matematikkurser etc. Vi får också möjlighet att höra oss för om särskilda behov så att vi kan planera för att ge varje elev bästa möjliga stöd från dag ett. Eleven kan också berätta om eventuella förkunskaper som de har, eller särskilda önskemål.

Färdighetsprövningen i dans

Man är med om en danslektion. Du som elev behöver alltså inte förbereda någon koreografi, däremot är det bra om du har med danskläder. När du söker våra utbildningar får du en inbjudan till färdighetsprövningen med alla instruktioner. Det är väldigt viktigt att se att färdighetsprövningen är till för att DU som elev ska få en chans att pröva oss, och se om du skulle kunna trivas hos oss. Danslärarna kollar inte vilka som kan mest, eller har dansat mest sedan innan. Det de tittar på är grundläggande rytmkänsla och motorik. Om man redan kan allt så behöver man ju inte oss! Däremot är det viktigt att man vill lära sig mer...

De elever som söker dans får vara med på samma form av intervju som de elever som söker teater.

Färdighetsprövningarna brukar hos oss äga rum under andra hälften av mars. Du som elev behöver alltså inte vara rädda att det förekommer någon form av ”Idol-jury”, och ingen behöver vara nervös. Prövningen sker i grupp, inte en och en, och vi hoppas att man ska uppleva det som en rolig och givande dag! Hör gärna av dig om du har fler frågor!

Bedömning

Färdighetsprövningen bedöms på en skala mellan 1- 10, 1x26, 2x26, 3x26
o s v... till maximalt 10x26=260 poäng.” (26 – 260 poäng till betyget), och de sökande får besked om resultatet via post eller mail så fort som möjligt efter genomförd färdighetsprövning.

Denna sida uppdaterades 2020-01-29

Dela: