< >

Estetiska programmet (ES)

Inriktningar: Dans, Teater

Vill du skaffa dig modern och högklassig kompetens och behörighet till uni­versitet och högskola samtidigt som du får utveckla dig själv, din talang och ditt självförtroende genom att skapa och uppleva massor med teater och dans? Då är det Estetiska programmet absolut valet för dig!

Estetiska programmet är ett högsko­leförberedande program som öppnar dörrarna till alla humanistiska och sam­hällsvetenskapliga utbildningar på uni­versitet och högskola. Exempel på yrken som många väljer att utbilda sig till efter att ha gått det estetiska programmet är till exem­pel jurist, psykolog, lärare, polis, statsve­tare eller journalist.

Du kan naturligtvis också söka till dans-och teaterhögskolorna! Elever från det estetiska programmet i Skara har kom­mit in på teaterhögskolorna i konkurrens med hundratals sökande, och många av våra danselever har kommit in på dans­högskolor i Sverige och utomlands.

Möjligheternas program

Skulle du kunna tänka dig att arbeta eller studera utomlands? På estetiska programmet har du möjlighet att läsa moderna språk och skaffa dig maximalt med meritpoäng. 

På det estetiska programmet har vi de senaste åren också haft möjlighet att åka till London med våra årskurs tre-elever som har haft workshops med skådespe­lare från The Globe Theatre Company eller tagit yrkesdansklasser.

Fokus för de teoretiska studierna på det estetiska programmet ligger på humanis­tiska och samhällsvetenskapliga ämnen som historia, samhällskun­skap, religion och språk. Att ta ansvar för sitt arbete, hantera och värdera stora mängder information, belysa frågor ur olika perspektiv, hantera digitala verk­tyg och medier samt ha möjlighet att bredda och specialisera sitt kunnande är viktigt på det estetiska programmet som förberedelse för vetenskapliga och konstnärliga högskolestudier.

Matematik och naturkunskap ingår i programmet och bidrar till att ge dig bred behörighet till högskolan. För den teknikintresserade finns det även gott om möjligheter att fördjupa sig i bildre­digering och datastyrd ljusteknik.

Dans

Inriktningen Dans på det estetiska programmet ger dig förkunskaper till att söka vidare till danshögskolorna. Vi kräver stort engagemang i utbyte mot tre roliga och händelserika år. Dansträ­ningen utgår från jazzdans, streetdance, modern dans och klassisk balett. Du får prova på funk, salsa, stepp, afro med mera. Du kommer även att få arbeta med improvisation och egen koreografi. Våra lärare har mångårig professionell bakgrund som dansare, koreografer och pedagoger.

Programmet ger dig bred behörighet till högskolan.

Teater

Vi fokuserar på modern, fysisk teater där vi har improvisationen som en grundsten. Grundläggande skådespelarträning varvas med utbild­ning inom kostym, smink, ljus­teknik, scenografi med mera. Stagefigh­ting, drömimprovisation, akrobatik och clowneri är andra uppgifter du kommer att prova på. Vårt lärarteam har bred och mångårig erfarenhet inom professionell teater, som skådespelare, regissörer och pedagoger.

Alla elever får flera gånger under sin studietid vara med i de proffsiga före­ställningar som blivit vårt kännetecken, och som lockar publik i tusental till hela Skara. Varmt välkommen att söka Skaraborgs största estetiska program med inriktningarna Dans och Teater – ta chansen att uppfylla dina drömmar!

Välkommen att kontakta programansva­rig om du vill veta mer om programmet och/eller komma på ett studiebesök.

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5

Engelska 6

Historia 1b

Historia 2b - kultur

Idrott och hälsa 1

Matematik 1b

Naturkunskap 1b

Religionskunskap 1

Samhällskunskap 1b

Svenska 1

Svenska 2

Svenska 3

Gymnasiearbete

Individuellt val

Programgemensamma ämnen

Estetisk kommunikation 1

Konstarterna och samhället

Inriktning, Dans

Inriktning, Teater

Dansgestaltning 1

Scenisk gestaltning 1

Dansteknik 1

Scenisk gestaltning 2

Dansteknik 2

Scenisk gestaltning 3

Dansteori

TeaterteoriProgramfördjupning, Dans

Programfördjupning, Teater

Dansgestaltning 2

Estetisk kommunikation 2

Estetisk kommunikation 2

Estetisk kommunikation 3

Estetisk kommunikation 3

Matematik 2b eller Skapande verksamhet

Matematik 2b eller Skapande verksamhet

Sceniskt karaktärsarbete

Färdighetsprövning Estetiska programmet
– inriktningarna dans och teater

Funderar du att söka till det estetiska programmet, inriktning dans eller teater, vid Katedralskolan i Skara? Undrar du över hur färdighetsprövningarna går till?  Här får du veta allt du behöver för att kunna förbereda dig, och se fram emot färdighetsprövningen som en rolig erfarenhet!

Färdighetsprövningen i teater

En lektion där du i grupp får prova hur en teaterlektion kan se ut. Ofta innehåller lektionen olika enkla improvisationsövningar och teaterlekar, inga förkunskaper krävs. Det går inte att förbereda sig, mer än att det är viktigt att man vet att det är en möjlighet att se, och känna efter, om det vi har att erbjuda är vad du söker. Det är alltså i hög grad en möjlighet för dig som elev att pröva oss! Det kan vara en bra idé att klä sig i bekväma kläder som tillåter att man rör sig.

Teatern är ett nytt ämne för många, och därför är denna möjlighet viktig - ju fler som hamnar rätt från början desto bättre. Man får också en chans att träffa sina blivande klasskamrater vilket kan kännas tryggt, och man får också en möjlighet att samtala med elever som redan går hos oss, så att man kan skaffa sig så mycket information som möjligt.

Man får även vara med om en kort intervju. Där får vi en chans att svara på frågor, en del elever vill veta mer om språkval, högre matematikkurser etc. Vi får också möjlighet att höra oss för om särskilda behov så att vi kan planera för att ge varje elev bästa möjliga stöd från dag ett. Eleven kan också berätta om eventuella förkunskaper som de har, eller särskilda önskemål.

Färdighetsprövningen i dans

Man är med om en danslektion. Du som elev behöver alltså inte förbereda någon koreografi, däremot är det bra om du har med danskläder. När du söker våra utbildningar får du en inbjudan till färdighetsprövningen med alla instruktioner. Det är väldigt viktigt att se att färdighetsprövningen är till för att DU som elev ska få en chans att pröva oss, och se om du skulle kunna trivas hos oss. Danslärarna kollar inte vilka som kan mest, eller har dansat mest sedan innan. Det de tittar på är grundläggande rytmkänsla och motorik. Om man redan kan allt så behöver man ju inte oss! Däremot är det viktigt att man vill lära sig mer...

De elever som söker dans får vara med på samma form av intervju som de elever som söker teater.

Färdighetsprövningarna brukar hos oss äga rum under andra hälften av mars. Du som elev behöver alltså inte vara rädda att det förekommer någon form av ”Idol-jury”, och ingen behöver vara nervös. Prövningen sker i grupp, inte en och en, och vi hoppas att man ska uppleva det som en rolig och givande dag! Hör gärna av dig om du har fler frågor!

Bedömning

Färdighetsprövningen bedöms på en skala mellan 1 till 10. 1x26, 2x26, 3x26 och så vidare till maximalt 10x26=260 poäng (26 – 260 poäng till betyget), och de sökande får besked om resultatet via post eller mail så fort som möjligt efter genomförd färdighetsprövning.

Kontakt

Lärare
Lena Oskarsson
Telefon 0511-323 82

Studie- och yrkesvägledare
Ann Bjärnsund
Telefon 0511-323 78

Denna sida uppdaterades 2020-09-22

Dela: