< >

Ekonomiprogrammet (EK)

Inriktning: Ekonomi

Till oss på Ekonomiprogrammet kommer du som vill förbereda dig för att möta ett samhälle i förändring. Du kommer att utvecklas som person och arbeta i en positiv miljö där det är viktigt för oss att du trivs. Ett av de starkaste argumenten till att välja Ekonomiprogrammet är att det är en bred utbildning som kan leda till jobb inom i stor sett vilken bransch som helst. Hos oss kommer du att få tre roliga år. Efter dina år på gymnasiet står många dörrar öppna för dig.

Från idé till företagare på ett år

Vi samarbetar med Ung Företagsamhet (UF), Sveriges största organisation som hjälper unga människor att starta och driva eget företag. Så du startar i årskurs tre ett UF-företag som du driver under ett år.

Ekonomins roll i en globaliserad
värld

Du lär dig förstå ekonomiska förhållandena i samhället, handel mellan länder, och företagens roll och ansvar i en globaliserad värld. Du lär dig olika metoder för att lösa företagsproblem. Du får lära dig om människors sätt att tänka, känna, handla och samspela med andra människor. Du utvecklar dina kunskaper i samhällsekonomi, företagsekonomi, företagande och psykologi.

Juridiska spelregler

Du lär dig om rättsordningens betydelse i ett demokratiskt samhälle samt hur vår lagstiftning påverkas av internationell rätt. Du utvecklar din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem, och du får även besöka en tingsrätt.

Vikten av att synas

Marknadsföring handlar om att kunna presentera och göra reklam för varor och tjänster. Du lär dig analysera reklam, och läser därför kurser i både marknadsföring och grafisk kommunikation. Du får lära dig hur man skapar loggor, grafiska profiler och säljande annonser. Här finns plats för mycket kreativitet och egna idéer!

Världen är vårt klassrum

Marknaden blir allt mer internationell och vi reser mer än någonsin. Många människor har idag hela världen som sin arbetsplats, så därför är språkkun­skaper viktiga för ditt framtida yrkesliv. Katedralskolan ger dig möjlighet att läsa olika språk och bland annat följa med på språkutbyten och studieresor.

­Spännande företagskontakter

Jula AB är ett av våra fadderföretag som vi under flera år har arbetat tillsammans med.

Tillsammans med Jula har vi haft bl.a. haft en Innovation Camp som är en workshop och lagtävling som går ut på att komma på en innovativ och genomförbar lösning på ett verkligt problem. Vi har även fler föreläsare som kommer till oss, från bland annat Ekonomifakta, Handelsbanken, Swedbank och Ung privatekonomi.

Studieresor är ett naturligt inslag och bl.a. besöker vi Handelshögskolan i Göteborg.

Livet efter Ekonomiprogrammet

Efter dina år på gymnasiet står många dörrar öppna för dig och du kan till bl.a. läsa till jurist, polis, ekonom, säljare, mäklare, inköpare, marknadsförare, banktjänsteman, företagare eller börja arbeta direkt efter din gymnasietid. Alternativen och möjligheterna är många!

Poängplan 2020

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5

Engelska 6

Historia 1b

Idrott och hälsa 1

Matematik 1b

Matematik 2b

Naturkunskap 1b

Religionskunskap 1

Samhällskunskap 1b

Samhällskunskap 2

Svenska 1

Svenska 2

Svenska 3

Gymnasiearbete

Individuellt val

Programgemensamma ämnen

Företagsekonomi 1

Privatjuridik

Psykologi 1

Moderna språk

Inriktning, Ekonomi

Entreprenörskap och företagande

Företagsekonomi 2

Matematik 3b


Programfördjupning, Ekonomi

Grafisk kommunikation 1

Marknadsföring

Redovisning 2

 

Denna sida uppdaterades 2020-05-20

Dela: