< >

Att känna sig utanför i skolan

Om du känner dig utanför eller blir utsatt för mobbning är det inte konstigt om du börjar må dåligt. Du kanske börjar få sämre självförtroende och undviker situationer där de som utsätter dig finns. Men du ska inte behöva gömma dig för att andra utsätter dig.

Du ska inte behöva ändra på dig för att det finns personer som inte är som du. Om du börjar fundera på att byta intressen eller klädstil för att inte bli utsatt, då har det gått för långt. Vissa som utsätts fysiskt eller psykiskt av andra tror att det är dem själva det är fel på. Det är aldrig sant!

Mobbning är det om du flera gånger blir retad, hotad, förlöjligad, slagen och kränkt. Mobbning kan även vara viskningar, skratt, blickar, knuffar, slag och elaka ord. Det är även mobbning om du aldrig får vara med eller om någon sprider falska rykten om dig.

Mobbning kan det även vara om någon skickar fula e-postmeddelanden till dig, kommenterar dina bilder eller statusar på Facebook på ett nedvärderande och kränkande sätt. Det kan också vara om någon lägger upp kränkande bilder på dig på internet.

Det är viktigt att du berättar att du känner dig utsatt. Kanske tror du att det blir värre av att du berättar. Kanske skäms du för att du är utanför men det är inte du som gjort något fel. Berätta för en lärare att du blir utsatt och kränkt. De vuxna på din skola har en skyldighet och ett ansvar att se till att ingen blir utsatt och kränkt. I lagen står det att det är varje skolas ansvar att arbeta för att ingen ska bli mobbad.

Denna sida uppdaterades