I juli kommer författaren Linnéa Krylén, som skrivit boken ”En handbok för Molnskådare”, till Fornbyn för att hålla en molnskådarkurs för barn mellan 9 och 12 år.

< >

Ett ovanligt sommarlov. Fast ändå inte.

Snart är det sommar. Och skollov. Det brukar innebära nio veckor fulla av planerade aktiviteter, för den som vill ta del av det. Både kommunens verksamheter och andra aktörer tänker ut och genomför aktiviteter för barn och unga från måndag till söndag, varje vecka. Men hur blir det i år, när restriktioner om små sammankomster och rekommendationer om att hålla distans är det som gäller?

Det blir ändå, visar det sig. Med ett annat sätt att tänka går det att ordna det mesta. Med ett annat sätt att tänka går det att ordna det mesta. Johanna Andersson och Johan Frick arbetar som verksamhetsutvecklare för kulturenheten på Skara kommun. Varje år sammanställer de alla aktiviteter till ett sommarlovsprogram och de berättar att det har varit mycket uppfinningsrikedom i år.

- Alla försöker "coronaanpassa" sina aktiviteter i år. Mycket hålls utomhus eller i stora lokaler, där det finns möjlighet att hålla distans. Det krävs nu även ofta anmälan innan man kommer dit, så det går att planera och styra hur många som kommer. I år har vi inga utflykter längre bort som kräver långa bussresor, där man sitter nära varandra, säger Johanna.

Så är det. I ett utkast till programmet, som ännu inte är helt klart, finns exempel på allt från molnskådarkurs, levande rollspel och friidrott till boule och käpphästverkstad med efterföljande långritt från Veterinärmuseet till Fornbyn.

Charlies teater har i år en återkommande dramatiserad vandring för hela familjen i Petersburg. Där är det helt enkelt "kläder efter väder" som gäller. Skara kommun kommer i samarbete med Västergötlands museum och Medborgarskolan att ha en konstvecka med utomhusmåleri, där deltagarna håller avstånd till varandra. Vid sämre väder flyttar arrangemanget in i Rackebyladan, där det finns gott om plats och väggarna släpper igenom ordentligt med ventilation.

I sammanhanget ska såklart även Vilanbadet nämnas, där det som varje år är öppet för utomhusbad under sommaren, med flera bassänger och utomhusrelax. I år har simbassängerna fått en upprustning. Vissa dagar är det planerade aktiviteter men det är naturligtvis öppet för bad varje dag.

Johanna berättar att några få av de aktörer som brukar vara med har valt att avstå i år, men i det stora hela är det samma föreningar som vanligt och alla är som sagt mycket angelägna om att få ihop ett riktigt bra program även i år. 

- Det som möjligen är en liten utmaning är att det är svårt att sia om framtiden. Om Folkhälsomyndigheten kommer med andra restriktioner framöver kan det ju hända att vi behöver tänka om och det finns såklart en viss risk att något kommer att behöva ställas in.

Sommarlovsprogrammet, med många fler aktiviteter än de som nämns här, kommer att gå ut i tryckt form till alla hushåll i Skara kommun den 6 och 7 juni. Programmet kommer även att finnas digitalt på skara.se.

Denna sida uppdaterades

Dela: