< >

2019-06-10

Fira student utan plastkonfetti och ballongsläpp

Om du använder nedbrytbar konfetti, blomblad, fågelfrön eller såpbubblor vid ditt firande så gör du en stor insats för djur och natur.

Nu närmar det sig student- och skolavslutningar och andra festligheter. Men gatorna kantas inte bara av firande människor utan även av plastkonfetti och ballonger. Ballonger som släpps upp i himlen ramlar ner någon annanstans, där det kan göra stor skada för djuren. Konfettin är svår att städa bort och finns kvar i naturen och leds ut i vattendrag och sjöar. 

Alternativ till plastkonfettin

Om du använder nedbrytbar konfetti, blomblad, fågelfrön eller såpbubblor vid ditt firande istället för plastkonfetti och ballongsläpp, så gör du en stor insats för djur och natur. Plast bryts med tiden ner till mikroplaster. Både plaster och mikroplaster äts upp av djuren och fastnar i deras matsmältningsorgan, vilket bland annat kan leda till att djuren svälter ihjäl. Mikroplasten som hamnar i djur och fiskar äts av oss, så vi får också i oss mikroplaster genom maten och även via vattnet. Mikroplasterna stannar kvar i ekosystemet, de försvinner inte.

Håll Skara rent

Som kommun är vi stolta över att vara en Håll Sverige rent-kommun, där vi som medlemmar verkar för ett skräpfritt Sverige. Vi arbetar aktivt och brett för att minska nedskräpningen i kommunen.

Denna sida uppdaterades 2019-06-10

Dela: