< >

Rötmånad

Hantera maten rätt i sommarvärmen

I slutet av juli börjar rötmånaden. En period som ofta är varm och fuktig och då trivs bakterierna och matvaror blir lätt dåliga. Rötmånaden kan ses som en påminnelse om vad som alltid gäller när man hanterar mat.

​Allmänt

Viktigt att hålla maten kall från butiken till hemmet.
Ha ordentligt kallt i kylskåpet.
Tvätta händerna innan man lagar mat.

Hygien 

Rengör kylskåpet.
Tvätta händerna före arbetets början och mellan olika arbetsmoment.
Diska skärbrädor och knivar mellan olika moment.
Lägg aldrig den tillagade maten på samma tallrik som du använt för rått kött.
Häll inte marinad från det råa köttet på det färdiggrillade.
Disktrasor är grogrund för bakterietillväxt. Byt ut dem ofta eller tvätta dem i maskin i 60°C.

​Hantering

Skölj frukt och grönsaker noggrant innan de äts.
Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.
Kyl snabbt ner tillagad mat som skall sparas. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om.

Temperaturer 

Använd kylklampar och kylväska när du transporterar mat tex från mataffären. Kyld mat – ska vara kyld-inte ljummen (högst +8°C gärna kallare).
Varm mat-ska vara varm-inte ljummen (minst +60°C gärna varmare).
Vid +70°C dör de flesta bakterier – hetta upp maten ordentligt.

Denna sida uppdaterades 2017-02-24

Dela:

Skara kommun

Stortorget 2, 532 88 Skara
Telefon: 0511-320 00
Fax: 0511-320 02
Org.nr: 212000-1702
E-post: skara.kommun@skara.se

Twitter
Facebook
Instagram